Hlavní obsah

Kajakářka Hilgertová získala na MS bronz

FOZ DO IGUASU

Kajakářka Štěpánka Hilgertová získala na světovém šampionátu v brazilském Foz Do Iguassu bronzovou medaili a v devětatřiceti letech se postarala o jediný český cenný kov v individuálních závodech. Dvojnásobná olympijská vítězka v neděli po semifinále vedla, ale nakonec prohrála s Němkou Jennifer Bongardtovou a Slovenkou Elenou Kaliskou.

Článek

Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, obhájci zlatých medailí z pražské Troji, skončili pátí. Stejně jako Hilgertová ale získali olympijská místa pro hry v Pekingu, takže Česká republika bude mít v Pekingu zastoupení ve všech kategoriích.

Hilgertová, mistryně světa z let 1999 a 2003, vyhrála semifinále a ve své finálové jízdě ještě na druhém mezičasu vedla. Závěr se jí však nepovedl a třebaže neměla ani jednu dvousekundovou penalizaci za dotek branky, až sedmý čas znamenal pokles o dvě pozice.

Nad prvotním zklamáním u Hilgertové nakonec převážila radost. "Zklamání bylo po dojezdu při pohledu na výsledky. Cítila jsem, že to na konci drhlo a přestalo jet," přiznala v rozhovoru s ČTK Hilgertová. Na trati netušila, jak jede, proto živila i naději na titul. "Mrzelo mě to, protože jsem to tam dole prohospodařila. Ale jak to zklamání opadlo, tak jsem si hned uvědomila, že mám medaili, takže je to skvělé," dodala.

Rodina Hilgertových si tak z Brazílie přiveze dvě bronzové medaile, neboť na kov stejné hodnoty dosáhl také syn Hilgertové Luboš, který mezi kajakáři pomohl týmu k úspěchu v pátečních hlídkách. "V hlídkách si dokázal po nevydařené kvalifikaci, že umí držet krok se špičkou. Navíc je to pro něj první světová medaile," chválila syna Hilgertová, jež má sama z týmové soutěže ještě stříbro.

Hilgertová potvrdila, že s největší pravděpodobností vydrží závodit i další olympijskou sezonu, v níž jí bude čtyřicet let. "Jestli vydrží zdraví, tak by to asi byla hloupost nyní končit," prohlásila. Přesvědčil ji hlavně dobrý pocit z jízd. "Dneska jsem ten pocit měla velmi dobrý," prohlásila, ale o olympiádě se nechtěla bavit, neboť z České republiky tam pojede z domácí kvalifikace pouze jedna loď.

Volf se Štěpánkem vykročili za obhajobou titulu nadějným druhým místem v semifinále, ale svoji závěrečnou jízdu nezvládli. Sedmý čas i vinou čtyř trestných sekund za dva dotyky branek znamenal pokles na páté místo. Závod jasně vyhráli slovenští favorité a olympijští vítězové Pavol a Peter Hochschornerové.

Ve finále už dnes byla z dalších českých slalomářů pouze kajakářka Irena Pavelková, jež se mezi postupující desítku dostala až po přezkoumání semifinálových výsledků, a obsadila desáté místo. Dvousekundová penalizace za dotek v jedné z branek semifinálové trati vyřadila z boje o stupně vítězů Marcelu Sadilovou, která skončila dvanáctá. Za desátým místem Pavelkové zaostala o dvě desetiny sekundy. Do finále se nedostala ani loňská mistryně světa Jana Dukátová ze Slovenska, která neprojela jednu branku.

V deblkanoích skončili Jaroslav Pospíšil a David Mrůzek devatenáctí, exmistři světa Marek Jiras a Tomáš Máder minuli branku a obsadili 27. místo.

Muži:
C2: 1. Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner (SR) 206,81 (2 trestné sekundy), 2. P. Luquet, Ch. Luquet (Fr.) 214,83 (2), 3. Benetti, Masoero (It.) 215,34 (4), 4. Becker, Henze (Něm.) 215,56 (2), 5. Volf, Štěpánek (ČR) 216,47 (6), 6. K. Simon, R. Simon (Něm.) 217,09 (6), ...19. Pospíšil, D. Mrůzek 114,75 (4), 27. Jiras, Máder (všichni ČR) 164,34 (56).
Ženy:
K1: 1. Bongardtová (Něm.) 210,05 (2), 2. Kaliská (SR) 210,99 (2), 3. Hilgertová (ČR) 211,55 (0), 4. Schornbergová (Něm.) 214,54 (0), 5. Picheryová (Fr.) 214,56 (2), 6. Planertová (Něm.) 215,04 (6), ...10. Pavelková 221,65 (2), 12. Sadilová (obě ČR) 111,43 (2).

Reklama