Hlavní obsah

Vítěze Tour určí až sobotní časovka

PRAHA

Přestože americký cyklista Lance Armstrong díky triumfu v pondělní přetěžké pyrenejské etapě Tour de France nakročil ke svému pátému vítězství v řadě, nemá ještě vyhráno. Předposlední den závodu je totiž na programu časovka a Němec Jan Ullrich už dokázal, že je v ní schopen Armstronga pobít.

Foto: ČTK

Míří Lance Armstrong za pátým vítězstvím na Tour?

Článek

"Nic není ztraceno, Tour ještě neskončila, ale bude to boj," prohlásil Ullrich, který z druhého místa ztrácí na amerického lídra 1:07 min. Minulou sobotu však při časovce jednotlivců najel německý vítěz závodu z roku 1997 na Armstronga 1:36 min. a všem ukázal, že se s ním dál musí počítat.

Podle německých médií hraje lídrovi stáje Bianchi do karet i fakt, že nejraději závodí ve velkých vedrech, zatímco Armstrong nemá horko, které na Tour letos panuje, příliš v lásce. "Už se těším na špatné počasí," vtipkoval Američan.

Bere se jen vítězství

Jednička týmu US Postal dobře věděla, že náskok několika vteřin na Ullricha před časovkou by nemusel stačit. Proto v pondělí úspěšně zaútočil. "Nutně jsem potřeboval něco najet a jsem o něco klidnější," říkal v cíli americký závodník.

Kdyby skončil celkově druhý, bylo by to obrovské zklamání. "Jediný úkol je Lancovo vítězství na Tour. Nic jiného nepřichází v úvahu," zopakoval Armstrongův český stájový kolega Pavel Padrnos.

"Snad už jsem si tady vybral všechny problémy," narážel čtyřnásobný vítěz Tour na pády. "Bylo jich letos na jeden závod příliš. Většina těch trablů byla popsána, o některých ani nevíte," přiznal na pondělní tiskové konferenci Armstrong.

Andrle: Pořadí se už nezmění

Den volna rozhodně přivítal, protože kolize v závěrečném stoupání 15. etapy na Luz-Ardiden zanechala na jeho těle zjevné stopy. Texasan sotva chodil, měl odřený celý levý bok, loket a zranění si ledoval. Rovněž jeho kolo nevyvázlo bez úhony. Armstrong pádem poškodil řetěz a zlomil přehazovačku.

"Těžko říct, jak to nakonec dopadne. Já myslím, že tu časovku vyhraje spíš Ullrich, ale ne o tolik, aby mu to stačilo na celkové vítězství," uvažoval při včerejším dni volna český cyklista René Andrle ze stáje ONCE-Eroski. "Ale řada lidí tady pořád věří Ullrichovi, tak uvidíme."

Podle něj už se pořadí na prvních třech místech zřejmě nezmění. "Zubeldia je sice výborný časovkář, jenže na třetího Vinokurova už ztrácí hodně. V té sobotní časovce asi nějaké velké odstupy mezi těmi nejlepšími nebudou," myslel si. "Je ale jasné, že si Armstrong na časovku tolik nevěří, proto útočil v pondělní etapě. Dal do toho všechno, jinou šanci neměl."

Vyhrát etapu se nedaří

Andrlemu se zdálo, jakoby proběhla nějaká domluva mezi Armstrongem a Španěly Mayem a Zubeldiou. "Když v kopci nastoupil, přestali jet. Pak se snažili až v cíli ospurtovat Ullricha, aby mu sebrali bonifikační sekundy. Ale třeba na to neměli, těžko říct..."

Jeden ze dvou Čechů v pelotonu letošní Tour zatím se sebou není příliš spokojen. "Výkonnost jako taková celkem ujde, ale jsem neviditelný. Po odstoupení lídra Belokiho jsem se měl s dalšími pokoušet o úniky a vyhrát etapu, jenže to zatím nevychází. To mě štve," tvrdil Andrle.

Týmový šéf Manolo Saiz však prý z vystoupení svých svěřenců nedělá tragédii. "Šéf říkal, že se jednou za deset let může stát, že se Tour nepovede. I on dobře vidí, že jak tady není Beloki, jsou všichni poloviční. To je prostě fakt."

Reklama