Hlavní obsah

Synek se stal poprvé v kariéře nejlepším českým veslařem roku

PRAHA

Stříbrný medailista z letošního mistrovství světa v Mnichově, skifař Ondřej Synek, byl v pondělí v pražském hotelu Pyramida vyhlášen nejlepším českým veslařem roku 2007. Vítěz Světového poháru, který byl i členem zlaté osmy na evropském šampionátu v Poznani, převzal na slavnostním galavečeru cenu určenou pro nejlepší posádku uplynulého roku. Na "vrchol" vystoupil po dvou druhých místech z předešlých let.

Foto: Jiří Koliš

Skifař Ondřej Synek na archivní fotografii.

Článek

"Jsem rád, že jsem tuto anketu vyhrál, a asi se to i čekalo. Osobně si ale spíše cením výsledků na vodě a jsem radši, když za mě hovoří ty. Na ně kladu větší důraz," řekl ČTK Synek, jenž v minulosti skončil jednou na stříbrné pozici ještě se svým parťákem Milanem Dolečkem na dvojskifu.

Synek si vyměnil místo se skifařkou Miroslavou Knapkovou, která na světovém šampionátu bojovala s následky zdravotních problémů a nedokázala navázat na své předchozí medaile. Čtvrté místo však částečně napravila ziskem stříbra na obnoveném ME. Knapková si však stejně jako Synek zajistila bez problémů účast na olympijských hrách příští rok v Pekingu.

Třetí místo obsadila v hlasování trenérů, funkcionářů a novinářů osmiveslice ve složení Synek, Jakub Hanák, Milan Doleček mladší, Jan Schindler, Jakub Makovička, Václav Chalupa, Jakub Friedberger, Jakub Zof a kormidelník Oldřich Hejdušek. Posádka pražské Dukly jasně dominovala na ME a na domácích Primátorkách v podobném složení porazila i tehdejší úřadující mistry světa z Německa.

Těsně pod stupni vítězů skončil ženský dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková, které ve své životní sezoně obhájily titul mistryň světa do 23 let, vyhrály evropský šampionát a na mistrovství světa skončily páté. Antošová s Vařekovou zaostaly za osmou pouze o jeden bod.

Trenérem roku je Doleček 

Páté místo obsadila párová čtyřka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas a Petr Vitásek a finálovou šestici uzavřela čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe mladší, Milan Bruncvík, Jan Gruber a Michal Horváth. Všechny oceněné posádky až na osmu si také zajistily postup na olympiádu do Pekingu.

Cenu pro nejlepšího trenéra roku převzal Milan Doleček starší, který připravuje vítězného Synka a na Primátorkách a ME měl také na starosti osmiveslici. Nejlepší juniorskou posádkou byla vyhlášena párová čtyřka ve složení Michaela Sazimová, Lenka Antošová, Hedvika Vašková a Denisa Čvančarová, která na letošním mistrovství světa juniorů v Pekingu obsadila čtvrté místo.

Výsledky ankety:
Nejlepší seniorská veslařská posádka roku 2007:
1. Ondřej Synek (skif), 2. Miroslava Knapková (skif), 3. osmiveslice (Synek, Hanák, Doleček ml., Schindler, Makovička, Chalupa, Friedberger, Zof, korm. Hejdušek), 4. Jitka Antošová, Gabriela Vařeková (dvojskif), 5. párová čtyřka (Jirka, Hanák, Karas, Vitásek), 6. čtyřka bez kormidelníka (Neffe ml., Bruncvík, Gruber, Horváth).
Nejlepší veslařská juniorská posádka roku 2007:
1. párová čtyřka juniorek (Sazimová, L. Antošová, Vašková, Čvančarová).
Trenér roku 2007:
1. Milan Doleček starší.

Reklama