Hlavní obsah

Kanoistou roku je potřetí v kariéře Mrůzková

OLOMOUC

Michala Mrůzková potřetí vyhrála anketu o nejlepšího českého kanoistu roku. Sjezdařka na divoké vodě a rychlostní kanoistka porazila v sedmém ročníku hlasování v absolutním pořadí vodní slalomářku Štěpánku Hilgertovou, třetí skončila deblkanoe Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. Mrůzková a Hilgertová jasně vyhrály i své kategorie sjezdařů a slalomářů, mezi juniory obhájil vítězství sjezdař na divoké vodě Marek Rygel, dvojnásobný mistr světa ve své kategorii.

Článek

Mrůzková si dnes cenu v olomouckém Slovanském osobně nepřevzala, neboť se v těchto dnech připravuje na soustředění na Floridě. "Opravdu mě mrzí, že se vyhlášení nemůžu zúčastnit osobně, ale dala jsem přednost přípravě na náročnou příští sezonu," vzkázala do Olomouce Mrůzková, jež letos získala čtyři zlaté medaile na ME. Cenu za ni převzal manžel David Mrůzek, bývalý sjezdař, který nyní jezdí vodní slalom.

Cílem Mrůzkové je dostat se na olympiádu v deblkajaku s Janou Blahovou. Letošní kvalifikaci nezvládly, další šanci postoupit do Pekingu budou mít v květnu v Miláně. "Ve sjezdu už jsem dosáhla všeho, takže rychlostní kanoistika je nyní pro mne výzvou," řekla Mrůzková. Na singlkajaku jela už na OH v Aténách, kde byla v semifinále. Na sjezd ale nezanevřela. "Příští rok bych na MS chtěla zase vyhrát," řekla směrem k červnovém šampionátu v italské Ivrei, kde bude obhajovat dvě zlata z Karlových Varů.

Dnešní večer - pravý a nefalšovaný vodácký večírek - se opět nesl v duchu recese, tentokrát ve stylu Noemovy archy a záchrany všech živočichů před ničivou povodní. Do sálu tudíž směly zhruba dvě stovky přítomných pouze v převlecích za nejrůznější zvířata. Vedle vyhlašování bylo k vidění i několik vystoupení studentů rekreologie Univerzity Palackého.

V předvečer vyhlášení se na Slovensku v Ružomberku hrál za přítomnosti desítek novinářů a televizních kamer prestižní hokejový zápas proti slovenských vodákům včetně olympijských vítězů Michala Martikána, bývalého hokejisty, a Eleny Kaliské. Český tým s Markem Jirasem, Stanislavem Ježkem či Jaroslavem Pospíšilem sice prohrál 3:10, ale úvodní dvě třetiny odehrál v jedné "pětce", neboť druhá formace se zdržela v zácpě a přijela až na závěr. Nastavenou čtvrtou třetinu vyhráli Slováci 3:2.

Kanoista roku:
1. Mrůzková (sjezd na divoké vodě) 22 bodů, 2. Hilgertová (vodní slalom) 6, 3. Volf, Štěpánek (vodní slalom) 4.
Junior roku: 1. Rygel 84, 2. Kudějová 65, 3. Kropáček (všichni sjezd) 17.
Vodní slalom: 1. Hilgertová 86, 2. Volf, Štěpánek 73, 3. Pavelková 10.
Sjezd: 1. Mrůzková 97, 2. K. Mrůzek 38, 3. Lagnerová 26.

Reklama

Související témata: