Hlavní obsah

Olympijská sezóna má pro plavce Svobodu znamenat návrat do špičky

Nová příprava, psycholog i psychomotorický trénink kouče Milana Moravce, trenéra bývalé nejlepší české plavkyně historie Ilony Hlaváčkové, má pomoci Květoslavu Svobodovi k návratu na vrchol po třech letech stagnace. A splnit si životní cíl - finále olympijských her v Pekingu na jeho hlavní trati 200 metrů volný způsob. První zastávkou a výkonnostním testem na cestě do Číny bude ME v krátkém bazénu příští týden v Debrecínu.

Článek

V roce 2000 se stal dvojnásobným juniorským mistrem Evropy, evropským rekordmanem a ve svých tehdy osmnácti letech plaval rychlejší časy než slavný Pieter van den Hoogenband z Nizozemska. Jeho kariéra stoupala, znojemský kraulař vozil pravidelně medaile z velkých soutěží, v krátkém bazénu se stal vicemistrem světa a na "dlouhém" MS v roce 2003 skončil na dvoustovce čtvrtý hned za světovými esy Hoogenbandem a Australany Ianem Thorpem a Grantem Hackettem. Už tehdy spřádal plány na medaili v Aténách.

Ale právě na olympiádě v Řecku se do finále těsně neprobojoval a náročná sezóna se čtyřmi vrcholy na něm zanechala stopy. Na prosincovém krátkém ME ve Vídni zkolaboval a spadl až na dno. "Tam jsem začínal od nuly, ale já věřím, že se to letos zlomí," řekl ve čtvrtek Svoboda novinářům. O rok později dokonce uvažoval o konci kariéry. V doplňkové znakařské disciplíně ale vytvořil český rekord. "Zjistil jsem, že vodu stále cítím, že se můžu zlepšovat," vzpomínal.

Volba spolupráce s psychologem

Tři roky se však trápil, makal, ale zlepšení se dostavilo jen v tréninku a na závodech českého formátu. "A na vrcholech roku vždycky nic," povídal. Angažoval proto psychologa i Moravce, jenž přivedl Hlaváčkovou k evropským rekordům a titulům mistryně Evropy a vicemistryně světa v dlouhém bazénu. "Děláme různá cvičení, je to hodně i o dýchání," zmínil prvky, z nichž těžila i Hlaváčková. "Před třemi lety jsem přestal na tréninku pracovat, užíval si peníze, ale teď se věnuju zase jen vodě," přiznal i svůj krach.

"Tehdy jsem ve všech kolem hledal chyby, zavřel jsem se do sebe. Nyní to všechno do sebe zapadá," glosoval i specialistu na fyzioterapii a výživu s potravinovými doplňky. Změnil trénink, od září nabral více než dvě kila svalové hmoty. "Tehdy jsem chtěl bojovat se všemi okolo, ale bojoval jsem spíš sám se sebou," vrátil se do roku 2005. "Nyní si to musím užívat, více se uvolnit," měl jasno. "A když v Debrecínu neuspěji, nebudu si z toho dělat velkou hlavu, je to jen začátek návratu," ujistil.

Musím odstanit "co kdyby"

Příští rok ho čeká v polovině března mistrovství Evropy v dlouhém bazénu v Eindhovenu a jen dva týdny na to krátké MS v Manchesteru. Svoboda však odmítá, že by se v olympijské sezóně opakoval rok 2004, kdy rovněž v jediném roce plaval čtyři vrcholné závody a pak zkolaboval. "Tentokrát jsou tyhle závody jen testy z tréninku, tehdy jsem se připravovali na každý vrchol zvlášť," vysvětlil. "Já chci jen na jaře splnit ostrý limit na olympiádu kvůli lepšímu nasazení do rychlejších rozplaveb," vysvětlil.

Svět i Evropa se za tři roky výrazně posunul, špička je o sekundu a půl rychlejší, Svoboda bude muset výrazně zlepšit osobní maxima, aby v Pekingu plaval finále. "Vím o tom, ale kdybych tomu nevěřil, tak to můžu rovnou zabalit. Už jsem tomu plavání obětoval hodně, věřím, že se mi to povede," doufal. "Jen musím odstranit z hlavy to 'co kdyby' před každým důležitým závodem," dodal.

Reklama