Hlavní obsah

Vodní slalom čekají velké změny

PRAHA

Český sport by na olympijských hrách mohly čekat bohatší medailové žně. Jeho parádní disciplínu vodní slalom totiž čekají od příštího roku velké změny. „Na listopadovém kongresu ještě musejí být schváleny, ale nečekám, že by neprošly,“ říká šéftrenér reprezentace Jiří Pultera.

Článek

O co půjde? Vedle klasického závodu se bude jezdit tzv. Extreme Slalom Race, tedy jakýsi sprint s 6–10 brankami. A na olympiádě by se měly rozdělovat vždy tři sady medailí – i za kombinaci obou disciplín. „Nevím, jestli se to stihne už v Londýně, ale ten stimul vzešel právě od Mezinárodního olympijského výboru. Tvrdí, že vybudování kanálu stojí dost peněz a i pro sport je lepší, když se na něm odjede více závodů,“ vysvětluje Pultera.

V rámci politiky rovnoprávnosti MOV se počítá i s novou kategorií C1 žen. „Zatím se jí u nás nikdo nevěnuje, ale od příštího roku budou vypsány regulérní závody a sestaví se reprezentace,“ plánuje kouč. Poslední zásadní novinkou bude snížení penalizace za dotek branky ze dvou na jednu sekundu. „Může to změnit pojetí slalomu. Dovedu si představit, že u protivodných bran se pak vyplatí branku rozhodit,“ přemítá Pultera.

Reklama