Hlavní obsah

Jachtařky Šmídová s Mrzílkovou se kvalifikovaly na olympiádu

Česká jachtařská dvojice Lenka Šmídová se svou jmenovnicí Mrzílkovou vybojovala po poslední úterní rozjížďce na Mistrovství světa v Melbourne postup na olympijské hry v Pekingu v lodní třídě 470. "Vcelku se nám dařilo. Náš plán byl, že nebudeme riskovat a pojedeme na jistotu," prozradila Šmídová na telefonické tiskové konferenci.

Článek

"Ve finále šlo do tuhého, protože jednotlivé země šly po sobě. Nejhorší to bylo se Španělkami. Jednou jsme s nimi měly dvě až tři kolize. Nakonec šlo o to, uhlídat si Finky," oddechla si Šmídová, která se svou novou kosatnicí Mrzílkovou obsadila 22. místo, v redukovaném pořadí zabraly pátou poslední postupovou pozici. Tituly vybojovaly Američanky Erin Maxwellová a Isabelle Kinsolvingová.

Ve středeční poslední rozjížďce obsadily Šmídová s Mrzílkovou devatenácté místo. O dvě příčky tak zaostaly za Finkami Hannou Saariovou a Mikaelou Wulffovou, které je mohly vytlačit z postupové pozice. České jachtařky ji nakonec udržely s náskokem šesti bodů.

"S Finkami jsme měly problém jen na startu, kdy na nás podaly protest, protože jsme je podle nich nedovoleně atakovaly, ale dobře to dopadlo," uvedla Šmídová.

Šmídová, která v roce 2004 v Aténách získala stříbrnou medaili v jednoposádkové třídě Evropa, se objeví už na třetí olympiádě. Před osmi lety v Sydney byla sedmá. "V Pekingu budou ty nejhorší jachtařské podmínky, jaké mohou být - slabý vítr a silný proud, ale nemělo by smysl tam jezdit, pokud bychom nechtěli bojovat o medaile," prohlásila rodačka z Havlíčkova Brodu.

"Jiný názor jsme občas měly, ale vždy se to vyřešilo podle ní. Lenka byla více nervózní než já,“ prozradila s úsměvem Mrzílková, nová spoluhráčka Šmídové.

Výsledky - konečné pořadí (po 13 rozjížďkách):
Muži: 1. Asher, Willis (Brit.) 56,10 b., 2. Marinho, Nuňes (Portug.) 57, 3. Kliger, Gal (Izr.) 70, ...73. O. Bobek, P. Bobek (ČR) 231.
Ženy: 1. Maxwell, Kinsolvingová (USA) 54, 2. Contiová, Micolová (It.) 64, 3. Rechichiová, Parkinsonová (Austr.) 80, ...22. Šmídová, Mrzílková (ČR) 190.

Reklama