Hlavní obsah

Šmídová: Ze srdce mi spadnul takový střední kamínek

Tomáš HoráčekSport.cz

Jachtařky Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou se probojovaly na olympijské hry v Pekingu z redukované páté postupové pozice, když na mistrovství světa v Melbourne obsadily devatenácté místo v lodní třídě 470. Na telefonické tiskové konferenci Šmídová prozradila, že do srpna musí zapracovat především na vzájemné spolupráci se svou novou kosatnicí. "Potřebujeme vypilovat hlavně týmovou práci. Pokud se nám tohle podaří, pak máme šanci bojovat o nejvyšší místa," řekla.

Článek

Lenko, jak probíhala poslední rozjížďka, před níž jste měly devítibodový náskok na Finky? 

První tři dny kvalifikace byly ve slabém až středním větru. Po kvalifikaci jsme se dostaly konečně do celkem stabilní pozice. Nakonec šlo o to uhlídat si Finky.

Asi jste si hodně oddechly, když jste se na olympiádu kvalifikovaly, že?

Ze srdce mi spadnul takový střední kamínek. Všechno jsme měly pod kontrolou (smích). Jely jsme na jistotu a nedělaly zbytečné chyby. Celkové pořadí není to, na co bychom normálně měly.

Myslela jste někdy na to, že by byla kvalifikace na olympiádu ztracená?

Na to jsem nikdy nemyslela. Šly jsme do toho s tím, že možnost máme a pokud budeme tvrdě pracovat, pak zvýšíme šance, aby se to povedlo. A to se také stalo.

S kterými soupeřkami jste měly největší potíže?

Jsou země, které nemáme úplně v lásce a jsou jiné, se kterými se na břehu normálně kamarádíme. Nejvíce incidentů jsme měly se Španělkami a jednou jsme je dokonce vyprotestovaly poté, co se s námi skoro srazily, přesto že jsme měly právo plavby. Protestem jsme je diskvalifikovaly a ony se nám trochu mstily. Jinak s nikým jiným nebyl větší problém.

V čem byl největší rozdíl oproti vaší původní lodi?

Nová loď je úplně ten samý typ, který jsme používaly do teďka. Je to již v pořadí třetí loď novozélandské výroby, takže jsem na ní nepoznala žádné rozdíly. Vsadily jsme i na dobrý stěžeň a vršek.

Jak se budete připravovat na olympijské hry v Pekingu?

Bude nás to stát sedm měsíců tvrdé práce, protože máme na čem pracovat. Jsme jednoznačně nejméně zkušený tým. Hlavně se budeme chtít s Lenkou sehrát a připravit se na konkrétní podmínky v Číně, to znamená slabý vítr a velké vlny se silným proudem. Máme naplánované dva čtrnáctidenní tréninkové kempy přímo v Pching Tao v květnu a červnu a poté přímo před hrami. Musím také přidat na dietě, abych si na silný proud a vítr zvykla. Budu si muset snad uřezat nohy nebo se stanu anorektičkou, jinak si větší úbytek váhy nedokážu představit (smích). S dietou ale počkáme až do zítra, dnes půjdu spíše opačným směrem.

Jak probíhají oslavy z postupu?

Slavíme v rodinném kruhu, dále s našimi sparingpartnerkami a trenérem.

V čem vidíte zatím své největší slabiny?

Budeme muset šest až sedm měsíců hodně pracovat, abychom se dostaly technicky na úroveň konkurence, protože reálně jsme nejmladší tým, co se týče sehranosti. Potřebujeme vypilovat hlavně týmovou práci. Pokud se nám tohle podaří, pak máme šanci bojovat o nejvyšší místa.

Co říkáte na to, že organizátoři her vybrali pro jachtařský závod oblast Pching Tao, kde jsou špatné podmínky?

Je obrovská škoda, že v rámci tak obrovské země jako je Čína vybrali organizátoři tak špatnou lokalitu. Musíme to vzít tak, jak to je.

Jak vám vyhovuje nová kosatnice Lenka Mrzílková?

Lenka je velmi talentovaná, ale bohužel bez dlouhodobých zkušeností. Jsme spolu  však každý den a hodně se to zlepšuje. S ohledem na Čínu je Lenka nejlepší varianta. Je lehounká, má talent na lehký vítr a je tam obrovský prostor ke zlepšení.

Reklama

Související témata: