Hlavní obsah

Kajakářka Fischerová vzdala olympijské plány a ukončila kariéru

Nejúspěšnější německá olympionička všech dob Birgit Fischerová se půl roku před hrami v Pekingu rozhodla nevrátit k vrcholové rychlostní kanoistice. Držitelka osmi zlatých a čtyř stříbrných medailí z šesti olympiád v letech 1980 až 2004 odkládala rozhodnutí o comebacku od loňského podzimu. V úterý oznámila, že závodění je pro ni minulost.

Článek

"Měla jsem dost času na rozmyšlenou. Je to definitivní," řekla německým médiím sedmadvacetinásobná mistryně světa, která na konci února oslaví už 46. narozeniny. Více než přípravě se v současnosti věnuje podnikání v oblasti mentálního a osobního tréninku kanoistů. Důvodem jejího rozhodnutí byla i rostoucí konkurence v současné německé reprezentaci.

V olympijské historii získali více zlatých medailí než Fischerová pouze čtyři devítinásobní šampioni - gymnastka Larisa Latyninová z někdejšího Sovětského svazu, finský legendární běžec Paavo Nurmi, americký plavec Mark Spitz a atlet Carl Lewis. Sbírka Fischerové přitom mohla být minimálně stejně bohatá nebýt bojkotu někdejší NDR při olympiádě v Los Angeles v roce 1984. "Strašná škoda, že jsem tehdy nemohla pádlovat. Měla jsem špičkovou formu a šanci vyhrát singla, debla i čtyřkajak," zalitovala Fischerová.

Slavná kajakářka už ukončila kariéru po hrách v Sydney roku 2000, ale před další olympijskou sezonou se vrátila a v Aténách pomohla k prvenství čtyřkajaku a byla druhá na deblu. Naposledy reprezentovala v roce 2005 na MS v Záhřebu, tam tehdy prohlásila, že by ráda startovala ještě v Pekingu.

Reklama