Hlavní obsah

Veslařský svaz odvolal kouče Kruťjakova od úspěšné párové čtyřky

Párová čtyřka, která na olympijských hrách v Aténách vybojovala stříbrnou medaili, bude mít nového trenéra. Veslařský svaz se rozhodl odvolat ruského kouče Sergeje Kruťjakova, jenž za úspěchy posádky v posledních letech stál. Informují o tom sobotní Lidové noviny s tím, že s rozhodnutím nesouhlasí veslaři ani vedení Dukly Praha, která členy párové čtyřky zaměstnává.

Foto: Jiří Koliš

Čtyřka párová muži - David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas, Petr Vitásek

Článek

Svaz Kruťjakovovi vytýká, že v přípravě na olympiádu v Pekingu vsadil na loňskou sestavu David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas a Petr Vitásek.

"Nebyli jsme spokojeni s koncepcí, s jakou svoji práci dělal. Navíc jsme nebyli spokojeni s výkonností Petra Vitáska, jehož prosincové zátěžové testy vyzněly velmi špatně. Nechtěli jsme Sergeje vyhodit, řekli jsme mu, že o složení párovky rozhodne ústřední trenér Přemysl Panuška, ale to pro něho bylo nepřijatelné. Takže jsme rozhodli, že to bude dělat Panuška," řekl předseda veslařského svazu Jiří Kejval Lidovým novinám.

O místo v párové čtyřce podle něj budou znovu bojovat i veterán Václav Chalupa s Milanem Dolečkem, kteří měli původně po neúspěchu na mistrovství světa jet na dvojskifu jarní dodatečnou kvalifikaci o Peking. "Na 99 procent ji nepojedou, do párovky se bude opět vybírat ze šesti lidí. Chceme, aby tahle naše vlajková loď získala v Pekingu zlato. Sestava potřebuje novou krev, nikdo nesmí mít jistotu," uvedl Kejval.

Kruťjakova odvolání překvapilo

Šéf svazu připouští, že změna trenéra půl roku před hrami není ideální. "Ale nechceme se dočkat toho, že to lodi na prvních závodech v sezóně nepojede," prohlásil Kejval.

Kruťjakova odvolání překvapilo a označil je za jedno z největších zklamání v životě. "Z různých testů mi vyšlo, že současná párovka jezdí nejlíp, proto jsem na ni vsadil, ale nikdy jsem tu skupinu předčasně neuzavřel. I když si pořád myslím, že Chalupa s Dolečkem by v kvalifikaci šanci měli," uvedl.

Za Kruťjakova se postavil ředitel Armádního sportovního centra Dukla Praha Jaroslav Priščák, podle kterého je výměna trenéra šest měsíců před Pekingem nekoncepční. "Když jsem se loni a předloni dotazoval činovníků svazu, říkali, že jsou s trenérem Kruťjakovem spokojeni. To, co se děje, je nezdravé," řekl Přiščák, který se chystá příští týden sejít s Kejvalem.

Hanák: je to výsměch

Jeden ze stříbrných olympioniků Hanák označil rozhodnutí svazu za ránu pod pás. "S námi se nikdo nebavil. Sergej má rozjetou práci, všichni dřeme a má se měnit trenér? To je výsměch," řekl. Vitásek měl podle něj v prosinci špatné testy kvůli nemoci. "Jiný by zůstal doma, ale on je dobrák a na testy, které máme čtyřikrát do roka, šel. Každý má právo na výpadek," uvedl Hanák.

Situaci navíc zkomplikovala nemoc Karase, jenž přechodil zánět mozkových blan. "Zřejmě bude muset být v klidu tři až šest týdnů, ale on to dožene," věří Kruťjakov.

Párová čtyřka podle svazu doplácí i na dlouhodobé problémy veslovoda Jirky s rukou, kvůli nimž loď přišla loni o medaili na mistrovství světa. "Za to ale Sergej nemůže, to jsme podcenili," přiznal Kejval.

Reklama