Hlavní obsah

V olympijské rodině jsme za exotky, říkají jachtařky Šmídová s Mrzílkovou

Pavel NovotnýSport.cz

Čtrnáct dnů na vodě, dva týdny přípravy na suchu a zpět na vodu. Náročný fyzický trénink, hlídání váhy. České jachtařky Lenku Šmídovou a Lenku Mrzílkovou čeká perný půlrok, během nějž chtějí vypilovat vzájemnou spolupráci tak, aby na olympiádě v Číně mohly konkurovat těm nejlepším týmům. „Papírově jsme za outsidery. Podmínky v Číně jsou ale takové, že reálné je úplně všechno,“ říká stříbrná medailistka z Atén Šmídová.

Článek

Šmídová po svém stříbrném úspěchu v Aténách prožila čtyři roky plné zvratů. Třída Evropa, v níž v Řecku získala medaili, byla z olympijského programu vyřazena a česká jachtařka se přeorientovala na dvouposádkovou třídu 470. Původně se připravovala s Američankou Elizabeth Kratzigovou, která byla kvůli startu na olympiádě ochotna přijmout české občanství, administrativní průtahy ale nakonec donutily Šmídovou hledat novou partnerku. S Veronikou Fenclovou ale neuspěly v hlavní kvalifikaci na OH a rozešly se. Až loni v létě se Šmídová dala dohromady s tehdy devatenáctiletou Lenkou Mrzílkovou.

„Co se týče krátkosti spolupráce, tak to nemáme konkurenci,“ smála se Šmídová na úterním setkání s novináři na pražské Kampě. „Lenka je jednou z nejmladších závodnic, já naopak jednou z nejstarších. V olympijské rodině jsme tak trochu za exotky,“ dodala dvaatřicetiletá závodnice, jíž se s novou parťačkou podařilo vybojovat účast na třetích hrách v řadě. Byť až na poslední pokus při lednové regatě v Austrálii, kde obsadily poslední postupovou příčku.

Pro Šmídovou nejspíš poslední olympijské hry 

Podle Šmídové má česká posádka během posledního půlroku, který do olympiády v Pekingu zbývá, co dohánět. „Musíme výrazně zapracovat na sehranosti, rezervy máme také v jízdě na zadní vítr,“ uvedla. Do olympijské regaty absolvuje se svou partnerkou, s níž se dobře zná z neratovického jachtklubu, dvě tréninková soustředění přímo v Číně. „Foukat tam moc nebude, potřebujeme si proto osahat sílu proudu,“ vysvětlila Šmídová. Během přípravy si navíc bude muset hlídat váhu. „Já jsem na kormidelnici dost vysoká, takže na váhu ostatních závodnic se nikdy nedostanu. Ale dvě až tři kila půjdou dolů. Lenka shazovat nemusí, ta je naopak mezi kosatnicemi jedna z nejlehčích.“

Spolupráce jim klape, i když začátky prý nebyly pro Mrzílkovou jednoduché. „Ze začátku jsem hodně cítila Lenčinu autoritu. Bála jsem se říct, že bych třeba udělala něco jinak. Ale to už neplatí,“ líčila studentka prvního ročníku architektury na pražském ČVUT, kde si musela kvůli přípravě na olympiádu požádat o roční odklad nástupu. „Ostych jsem ani nezaregistrovala, spíš nezkušenost,“ dodala Šmídová.

Zatímco Mrzílková pojede na své první olympijské hry, pro Šmídovou bude účast v Pekingu třetím vystoupením pod pěti kruhy. A zřejmě posledním. „Po Pekingu určitě na nějaký čas skončím, ale třeba se vrátím. U jachtařů je celkem běžné, že si dají dva roky pauzu a vrátí se až v polovině olympijského cyklu,“ prohlásila. Věří v medailové loučení? „Papírově jsme za outsidery, můžeme jen překvapit. Podmínky v Číně jsou ale takové, že reálné je úplně všechno. Každopádně věřím, že si to užijeme a pojedeme bez nervozity,“ uzavřela Šmídová.

Reklama