Hlavní obsah

Pardubický Jedlička vyhrál Plavce roku 2007, Svoboda Český pohár

PRAHA

Plavec Jiří Jedlička z Pardubic převzal v úterý v pražském Kongresovém centru cenu pro Plavce roku 2007. Druhý skončil znojemský Michal Rubáček, třetí Tomáš Fučík z Jihlavy, čtvrtý znojemský Květoslav Svoboda a na pátém místě se umístila Jana Klusáčková. Svoboda si spravil chuť prvním místem v Českém poháru pro rok.

Článek

„Je to příjemné překvapení,“ řekl v úterý na vyhlášení cen Jiří Jedlička, jenž na loňském evropském šampionátu skončil šestý v závodě na 200 metrů. „Nyní se cítím unavený, ale forma na olympiádu by měla být dobrá,“ dodal pardubický prsař, který překonal český rekord Daniela Málka.

Znojemský Květoslav Svoboda, který anketě vládl od roku 2001 spolu s Ilonou Hlaváčkovou, si spravil chuť vítězstvím v Českém poháru. Druhý se umístil Michal Rubáček před třetím Dominikem Bartošem. „Myslím, že finále na olympijských hrách by mohlo vyjít,“ nechal se slyšet na předávání cen Svoboda, jenž se kvalifikoval spolu s Jedličkou, Janou Klusáčkovou a Petrou Klosovou.

Předseda Srb doufá, že rok 2008 bude úspěšný

„Všichni jsme doplavali do cíle, ale většina z vás ne tam, kam byste si představovali,“ prohlásil předseda plaveckých sportů Vladimír Srb. „Přesto doufám, že olympijský rok 2008 bude rokem úspěšným,“ vyjádřil své přání šéf svazu českých plaveckých sportů. „Nechceme vysílat sportovce, kteří by se umísťovali na konci startovního pole. Pokud se do Pekingu někdo dostane, pak jsem si jistý, že bude do 16. místa,“ upozornil na závěr.

Závodníci pro olympijské hry 2008 se mohou kvalifikovat na základě výsledků zaplavaných na oficiálních závodech schválených Mezinárodní sportovní federací plaveckých sportů (FINA) v 50 metrovém bazénu v období od 25. března 2007 do 13. července 2008.

„Nejbližšími kvalifikačními závody bude mistrovství světa v Seville, kde se kvalifikuje deset mužů a žen. Poslední možností je pak olympijský kvalifikační závod v Pekingu od 31. května do 1. června 2008,“ vysvětlil  Srb. „Jedno místo ještě zbude pro nejlepšího Evropana z Mistrovství Evropy 2008,“ upřesnil s tím, že evropský šampionát se koná již po termínu olympijské kvalifikace. V Čechách jsou pro rok 2008 schváleny závody Zimní mistrovství ČR, Praha 2008 a Letní mistrovství ČR.

Ceny Českého svazu plaveckých sportů
Plavec roku 2007:
1. Jiří Jedlička (Pardubice), 2. Michal Rubáček (Znojmo), 3. Tomáš Fučík (Jihlava), 4. Květoslav Svoboda (Znojmo), 5. Jana Klusáčková.
Český pohár 2007
1. Květoslav Svoboda, 2. Michal Rubáček, 3. Dominik Bartoš, 4. Zdeněk Františák, 5. Martin Verner
Junioři:
1. Jan Šefl (Plzeň), Simona Baumrtová, Martin Baďura.
Dálkové plavání:
1. Jana Pechanová, 2. Rostislav Vítek (oba Kometa Brno), 3. Černíková (Mladá Boleslav).
Skoky do vody:
1. Zákostelská (Pardubice)
Synchronizované plavání:
1. Bernardová, Dufková

Reklama