Hlavní obsah

Sullivan si vzal zpátky světový rekord na kraulařské padesátce

SYDNEY

Pouhé čtyři dny si mohl francouzský reprezentant Alain Bernard vychutnávat pozici nejrychlejšího plavce planety. Světový rekord na kraulařské padesátce, který Bernard překonal na mistrovství Evropy v Eindhovenu, si ve čtvrtek na australském šampionátu vzal zpět Eamon Sullivan. O druhý světový rekord dne se následně na trati 100 metrů volný způsob postarala Libby Trickettová.

Článek

Dvaadvacetiletý Australan v semifinále mítinku v Sydney zaplaval nejkratší sprint v čase 21,41 sekundy a o devět setin překonal Bernardovo maximum z Eindhovenu. Sullivan si tak vzal zpět rekord, který mu patřil od 17. února, kdy překonal téměř osm let starý čas legendárního Rusa Alexandra Popova.

Rodák z Perthu atakoval světový rekord už na dvojnásobné trati - ve středu zůstal za Bernardovým maximem na kraulařské stovce o pouhé dvě setiny sekundy. "Je to sladká odměna za to, že mi rekord včera utekl," řekl ve čtvrtek Sullivan.

Světový rekord na ženské kraulařské stovce je nyní 52,88

Zhruba hodinu po něm překonala světový rekord i Trickettová, jež se rok po svatbě rozhodla i v plaveckém světě odložit své slavné dívčí jméno Lentonová. Osminásobná mistryně světa z dlouhého bazénu dosáhla na kraulařské stovce času 52,88 sekundy a o 42 setin překonala rekord Němky Britty Steffenové, který vytvořila před dvěma lety na mistrovství Evropy v Budapešti.

Trickettová už jako první pokořila hranici 53 sekund loni v dubnu na exhibici Duel in the Pool, kde plavala proti Michaelu Phelpsovi. Mezinárodní federace FINA však její tehdejší čas 52,99 neuznala. "Nedá se slovy vyjádřit, jak moc jsem od Duelu tenhle rekord chtěla. Je úžasný pocit, že je to teď oficiální," rozplývala se slavná plavkyně.

Čtvrteční rekordní zápisy australských plavců rozšířily počet překonaných historických maxim za posledních 40 dnů na šestnáct. O patnáct přepisů tabulek se postarali závodníci s novým modelem plavek, které chce prověřit mezinárodní federace FINA.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články