Hlavní obsah

Osmiveslice Oxfordu vyhrála tradiční závod na Temži

LONDÝN

Osmiveslice Oxfordu potvrdila letošní roli favorita a ve špatném počasí vyhrála s velkým náskokem 154. ročník tradičního závodu na Temži proti rivalům z Cambridge. Lodi Oxfordu s kormidelníkem Nickem Brodiem se tak podařila odveta za loňskou porážku.

Článek

Oxfordská osmiveslice začala naplňovat roli favorita, přisouzenou i díky větší váze posádky, až zhruba po polovině závodu. Ještě pod Hammersmith Bridge vedla překvapivě Cambridge, ale pak se neubránila nástupu tradičního soupeře.

V typicky anglickém, nevlídném počasí absolvovala vítězná loď trasu 6,78 km za 20 minut a 52 sekund, což je nejhorší čas od roku 1947. Posádka Cambridge, která přišla tři dny před závodem ze zdravotních důvodů o stroka Shanea O'Maru, dojela až po 22 sekundách.

Sobotní závod sledovalo podle odhadů podél řeky 250.000 lidí a vidělo třetí vítězství Oxfordu za poslední čtyři roky. Oxford tak snížil vedení Cambridge v historické bilanci na 74:79.

Slavný závod univerzitních osmiveslic se s výjimkou válečných let jezdí od roku 1856 každoročně. V roce 1877 skončil souboj nerozhodně, neboť rozhodčí byl tak opilý, že nebyl schopen při těsném dojezdu určit vítěznou loď.

Reklama

Související témata: