Hlavní obsah

V Manchesteru se budou testovat plavky, "zodpovědné" za rekordy

MANCHESTER

Třebaže podle posledního vyjádření Mezinárodní plavecké federace FINA nemohou za letošní velký počet světových rekordů nové plavky LZR Racer od společnosti Speedo, projde tento celotělový model na nadcházejícím mistrovství světa v krátkém bazénu v Manchesteru dalšími testy. Proti výrobku rázně vystoupila konkurenční firma Arena a dokonce i někteří závodníci.

Článek

V plavkách, v nichž od poloviny února padlo 19 světových rekordů, je použito dvojité vlákno a polyuretan. Ten se používá k výrobě neoprenů pro triatlonisty, které ve vodě nadnášejí. V pravidlech přitom stojí, že plavecký oblek musí být vyroben z běžné jednoduché látky bez přídavných vnějších prvků a žádný plavec nesmí použít materiál, který by pomohl zvýšit jeho rychlost, vztlak a výdrž v průběhu závodu. Už v roce 1974 FINA zastavila projekt Diana, který připravoval plavky právě z dvojitého vlákna a plastického materiálu s podobnými účinky, jako má polyuretan.

"FINA by měla důkladně prozkoumat a analyzovat jejich účinnost, aby plavání neprošlo zásadními změnami jen kvůli materiálu," uvádí v prohlášení výrobce plavek Arena. Odkazuje při tom právě na zvýšený vztlak a vznosnost nových plavek. "FINA by měla stát za základními hodnotami plavání. Také Arena má k dispozici nové technologie, materiály a výrobu, ale důvěryhodnost sportovního odvětí je jí přednější," tvrdí zástupci konkurenční firmy.

Nové plavky Speedo jsou prý o čtyři procenta rychlejší, o pět procent snižují spotřebu kyslíku a umožňují vodě dokonce o 24 procent lépe obtékat tělo plavce. Některé hlasy přirovnávají vliv nového modelu k působení dopingu. "Hodně mi (nové plavky) pomohly. Nadnášejí nohy a umožňují lepší polohu těla bez kopání. Deformují tak výsledky," prohlásil například italský kraulař Filippo Magnini, dvojnásobný mistr světa.

K novým testům by mělo dojít v Manchesteru 18. dubna.

Reklama