Hlavní obsah

Před olympiádou v Pekingu se rozhořel boj o plavky

MANCHESTER

Několik měsíců před zahájením olympijských her v Pekingu se zdá, že v plaveckém bazénu nepůjde o souboj jednotlivých sportovců, ale spíše technologických novinek, které budou mít na sobě. Poté, co revoluční model LZR firmy Speedo pomohl plavcům k překonání 22 ze 23 světových rekordů během dvou měsíců, se prezentovala japonská společnost Mizuno s vlastní novinkou.

Článek

Její výrobek má dodat plavcům cit pro vodu a rychlost mečouna. Tato ryba, považována za nejrychlejšího vodního živočicha na světě, dokáže vyvinout rychlost až sto kilometrů za hodinu. Japonci nechtějí prozradit, kolik let na nové technologii pracovali, přiznali ale, že jim pomohl výzkum pohybu mečounů. "Je tak snadné v nich plavat. Mám pocit, že mě lehce tlačí dopředu," nechal se slyšet dvojnásobný olympijský vítěz prsař Kosuke Kitadžima, jenž se na vývoji také podílel.

Podle trenéra amerických plavců Marka Schuberta se dokonce mohou diváci na olympiádě dočkat díky novým technologiím překonání světových maxim v jakékoliv disciplíně. "Vůbec bych se nedivil, kdyby světový rekord padl ve všech závodech a doufám, že ve většině případů v tom budou figurovat naše plavky," věří kouč modelu značky Speedo. Ten byl vyvíjen také za pomoci vesmírných odborníků z NASA a prý zlepšuje výkon o dvě procenta.

"Rozhodně všem doporučuji, aby začali trénovat v těchto plavkách, nebo také místo olympiády mohou sedět doma u televize," prohlásil Schubert. Několik amerických plavců v čele s Brendanem Hansenem, Aaronem Piersolem či Jasonem Lezakem má ale smlouvu s firmou Nike. "Upřímně je lituji, měli by si opatřit jiné," dodal.

Italové zase používají výrobky značky Arena, který plavcům žádnou výraznou výhodu neposkytuje. "Není to fér, ostatní mají velkou výhodu. Já si také nevezmu do bazénu potápěčský oblek. Něco je špatně a mělo by se to rychle řešit," zlobí se hvězda Massimiliano Rosolino. Podle zástupců firmy Arena nové výrobky od konkurence poškozují důvěryhodnost plaveckého sportu.

Mezinárodní plavecká federace FINA v nedávné době zkoumala vliv nových plavek, ale jejich používání nezakázala, neboť neshledala žádné porušení pravidel. Pouze nařídila společnosti Speedo, že její výrobky musí být volně prodejné na trhu.

Reklama