Hlavní obsah

Poslední olympionikem mezi vodáky je kajakář Hradílek

Vavřinec Hradílek se stal posledním českým vodákem, jenž se nominoval na olympijské hry do Pekingu. Jednadvacetiletý kajakář sice obsadil v nedělním posledním českém nominačním závodu v Praze v Troji druhé místo, ale porazil svého největšího konkurenta Ivana Pišvejce a díky celkovému vítězství v kvalifikaci pojede do Pekingu.

Článek

Již v sobotním třetím závodu si jistotu nominace na olympijské hry vyjeli kajakářka Štěpánka Hilgertová, kanoista Stanislav Ježek a deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek.

Hradílek, student zemědělské univerzity, není mezi kajakáři neznámým pojmem. Ve své sbírce má bronz z juniorského MS a stejný cenný kov z ME do 23 let. Loni v Troji navíc šokoval vítězstvím v závodu Světového poháru.

"Včera jsem jel opatrně a vymstilo se mi to. Věděl jsem, že to je hodně vyrovnané, že může vyhrát kdokoliv, takže jsem jel naplno a v koutku duše doufal, že by to mohlo vyjít," řekl v cíli České televizi Hradílek. "Ivan jezdil perfektně, takže jsem tomu nechával volný průběh," uvedl.

Bývalý mistr Evropy a bronzový medailista z MS Pišvejc po dnešní první jízdě vedl a vítězství by ho do Pekingu posunulo. Finále jel dostatečně rychle, jenže čtyři trestné sekundy za dva doteky branek ho stály účast na olympiádě. Překvapivě vyhrál Jan Vondra.

"Ty šťouchy, to byly moje největší chyby," kritizoval se v cíli Pišvejc. "Ale vyplynulo to z nervozity. Byl jsem hodně rozklepanej a dalo se čekat, že to neklapne," kroutil hlavou.

Mezi kanoisty dnes bojoval za Ježkem a druhým v celkovém pořadí Janem Maškem o poslední místo v reprezentaci pátý muž z olympijských her v Aténách Tomáš Indruch, kterému zajistilo účast alespoň na ME a v závodech Světového poháru čtvrté místo. Celkově hned za ním skončil dnes třetí Vítězslav Gebas, který přišel o místo v reprezentaci jen těsně.

Reklama