Hlavní obsah

Volfíci se vloni báli, že Čínu vidí naposledy

Michal OsobaPrávo

Krutý nominační boj zvládli s přehledem. Vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem mohou na olympijských hrách v Pekingu obhajovat bronzové medaile z Atén.

Článek

„Už tehdy jsem říkal, že je těžší si nominaci vyjet než závodit na hrách. Nejdřív vybojovat místo pro zemi, pak se o něj poprat,“ popisuje Štěpánek úskalí nominačního boje, ztíženého letos faktem, že každou zemi smí v jednotlivých kategoriích reprezentovat vždy jen jedna posádka. „Proto to bude v Pekingu papírově snazší, ale zase tam bude větší tlak od médií a známých, takže se to vyrovná,“ pokračuje Štěpánek.

Jejich tradičně největšími soupeři na kvartetu nominačních závodů ve Veltrusích a v pražské Troji byli jejich předchůdci v roli mistrů světa Marek Jiras–Tomáš Máder. Jenže ti dokázali své soky zdolat až v neděli, tedy v momentě, když už měli Volf se Štěpánkem letenky do Pekingu jisté. „Kluci prostě jezdili líp,“ smutně krčili rameny Jiras s Máderem.

Volfíci, jak jsou české medailové naděje přezdívány, se vypraví na svou třetí olympiádu. Francie, Německo, Slovensko, Česko. Z těchto čtyř slalomářských velmocí by se měly rekrutovat posádky s nejvyššími ambicemi. „Tak abychom nebyli čtvrtí,“ ušklíbne se Štěpánek. „A taky pozor na Číňany, ti už taky mají dobré výsledky,“ varuje Volf.

Pekingský kanál si oba prohlédli už vloni, později než většina reprezentačního týmu. „Nechtěli jsme tam vyrazit tři týdny před mistrovstvím světa v Brazílii. Původně jsme tam chtěli potrénovat v zimě, ale pak jsme zjistili, že by tam v únoru mohlo být taky dvacet pod nulou, tak jsme tam jeli ještě narychlo na pět dní po sezóně. Říkal jsem si, abychom ten kanál neviděli naposledy, ale nakonec to dobře dopadlo,“ oddechne si Štěpánek.

Do dějiště srpnové olympiády tak na jaře vyrazí na tréninkové kempy. „Ale radši jsme se na jejich termíny ještě nedívali,“ přiznává Štěpánek jistou dávku pověrčivosti. Prvním ostrým mezinárodním testem jejich formy bude za necelé tři týdny mistrovství Evropy v Krakově.

Reklama