Hlavní obsah

Lenky mění plány, před Pekingem chtějí strávit víc času v čínských vodách

PRAHA

České jachtařky Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou úspěšně pokračují ve společné přípravě na olympijské hry v Pekingu. Jak ale samy přiznávají, rezerv je stále dost a dost. „Jsme už zkušenější tým, ale co se týče naježděných hodin, tak jsme pořád na posledním místě,“ říká bez obalu Šmídová, která bude v srpnu v Číně obhajovat stříbro z Atén.

Článek

Šmídová se dala s Mrzílkovou dohromady až loni v létě poté, co jí nevyšla spolupráce s Veronikou Fenclovou, a i přes extrémně krátkou spolupráci se nové dvojici podařilo v lednu zajistit postupové místo pro Peking. Plán pro předolympijské období byl proto jasný: maximálně vypilovat vzájemnou spolupráci.

„Jsme už zkušenější tým, ale co se týče naježděných hodin, tak jsme pořád na posledním místě. Samozřejmě, že se pořád zlepšujeme, ale ta krátká doba, po kterou spolupracujeme, se nedá ošálit,“ prohlásila v úterý při rozhovoru pro Sport.cz Šmídová.

Česká posádka se vrátila do Česka po závodech a soustředění ve Francii, hned příští týden ale opět zvedne kotvy a zamíří na přípravný kemp do Číny. „Ve Francii byly měsíc úplně opačné podmínky, než budou na olympiádě, svým způsobem to byla ztráta času. Zjistily jsme, že potřebujeme v Číně strávit více času. Proto jsme upravily malinko plán, nepojedeme Světový pohár v Německu a pojedeme rovnou do dějiště her,“ vysvětlovala Šmídová. „Škoda, že o regatu v Kielu přijdeme, těšila jsem se, jak si tam zazávodíme,“ doplnila Mrzílková.

Rezervy stále velké 

Zatímco při olympijské regatě lze očekávat velmi slabý vítr, při soustředění ve Francii členkám neratovického jachtklubu foukalo až příliš. „Polámaly jsme poměrně dost materiálu, byla i nějaká drobná zranění. Samozřejmě ale stále pracujeme na technice a na strategii, takže ani jízda v silném větru není k zahození,“ podotkla Šmídová.

Čtyři měsíce před začátkem bojů pod pěti kruhy Češky dohánějí, co se dá. Stejně prý ale neustále nacházejí skryté rezervy. „Vylepšily jsme se ve všech kurzech a ve všech silách větru, ale rezervy jsou ještě obrovské. Čím víc se sjíždíme, tím nacházíme další a další,“ líčila Šmídová. „Je to nahoru dolů, ještě nejsme na sto procent tam, kde bychom mohly být. Ale snad to do olympiády stihneme,“ věří Mrzílková.

I přes omezenou délku spolupráce ale dvojice pohledných blondýnek nehodlá být v Číně do počtu. „Na olympiádě pojede osmnáct lodí. S naším umem bychom se měly dostat minimálně do finálové desítky,“ věří Šmídová.

Reklama