Hlavní obsah

Dálková plavkyně Pechanová byla na MS pátá a pojede do Pekingu

Premiéra dálkového plavání na olympijských hrách bude s českou účastí. Na mistrovství světa v Seville v sobotu obsadila Jana Pechanová pátou pozici v závodu na 10 kilometrů a kvalifikovala se do Pekingu. Titul vybojovala Ruska Larisa Ilčenková.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jana Pechanová s maminkou

Článek

Ještě dva kilometry před cílem byla přitom Pechanová hluboko v poli startujících zhruba kolem 25. pozice. Mezi deset postupujících na olympijské hry se dostala fantastickým finišem zejména v závěrečných 500 metrech. K medaili jí chybělo zhruba pět sekund.

"Ale to já neřeším, důležitý je postup na olympiádu. V průběhu to vůbec nevypadalo a já už byla smířená s tím, že se to dneska nepovede," řekla Pechanová v telefonickém rozhovoru pro ČTK bezprostředně po závodu.

Konec dobrý, všechno dobré, mohla si Pechanová nakonec říct v cíli. Na startu totiž zjistila, že jí jsou malé plavky. "Byly hodně na fest, dost mě to překvapilo, asi jsem zesílila," usmívala se už po závodu.

Do zpěvu po startu nebylo

Po startu jí však do zpěvu nebylo. V prvním okruhu sice držela postupovou desítku, ale pak se propadala. "Jestli druhé kolo bylo horší, tak třetí tragické," vykládala. Cítila, že je konec. "Ruce jako konve, měla jsem problémy je vytáhnout z vody, natož pořádně zabrat," popisovala.

Jenže právě zpěv svěřenkyni Josefa Nalezeného z brněnské Komety dostal zpátky do hry. "Pomohl mi Aleš Brichta," smála se. Právě refrén písničky rockového zpěváka s názvem Nechte vlajky vát si Pechanová začala v kritických chvílích zpívat.

"Nechte vítr vát, nechte chóry znít, každej máme svý hymny vítězný. Nechte vlajky vlát, vždyť je máte ctít, každej známe svý barvy vítězný." I když je skladba o fotbalu, Pechanová díky ní chytila rytmus a získala novou sílu bojovat.

"Zpívala jsem si to, dostala jsem se do rytmu, pomohlo to," uvedla. V posledním okruhu se posunula do hlavního balíku a od poslední bójky asi 500 metrů před cílem podplavala skupinu osmi soupeřek.

Olympiáda je hlavní

"Tentokrát mě vůbec nezajímá, jaké byly rozdíly," mávla rukou Pechanová nad skutečností, že nebýt výpadku uprostřed závodu, mohla by bojovat o cenný kov, již třetí ve své kariéře. Ve sbírce má stříbro z MS na 5 i 10 kilometrů. "Prakticky jsem moc ráda za páté místo, jsem na olympiádě, to je hlavní," prohlásila.

V Seville poplave ještě závod na 5 km, kde může po splnění hlavního cíle v klidu bojovat o medaili. "Bude to těžké, první kolo uvidíme a druhé se začne závodit," plánovala. Jejím cílem je nominovat se do Pekingu i v bazénovém plavání na tratích 400 nebo 800 metrů volný způsob. "Nechci se v Pekingu nudit, je to tam čtrnáct dní," dodala s úsměvem.

V neděli o medaili a nominaci na olympijské hry poplavou na stejné dlouhé desetikilometrové trati muži s Rostislavem Vítkem a Jakubem Fichtlem.

Výsledky - 10 km:
1. Ilčenková (Rus.) 2:02:02,7, 2. Pattenová (Brit.) 2:02:05,8, 3. Requenaová (Šp.) 2:02:07,2, 4. Du Toitová (JAR) 2:02:07,8, 5. Pechanová (ČR) 2:02:12,6, 6. Okimotová (Braz.) 2:02:13,5, 7. Maurerová (Něm.) 2:02:13,6, 8. Payneová (Brit.) 2:02:14,1.

Reklama