Hlavní obsah

Plavkyně s amputovanou nohou si splní olympijský sen

SEVILLA

Levou nohu má pod kolenem amputovanou, přesto dokázala Jihoafričanka Natalie Du Toitová vybojovat čtvrté místo na mistrovství světa v dálkovém plavání a v srpnu nebude chybět při premiéře této disciplíny na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

Na šampionátu v Seville v sobotu zaostala v závodu na 10 kilometrů jen o pět sekund za vítěznou Ruskou Larisou Ilčenkovou a zhruba stejným rozdílem odsunula na páté místo českou reprezentantku Janu Pechanovou.

Du Toitová si tak konečně splní svůj olympijský sen. Jako šestnáctiletá se málem kvalifikovala na olympiádu v Sydney v roce 2000, ale nakonec tam chyběla. O rok později přišla osudná projížďka na skútru, při které ji srazilo auto.

Rodačka z Kapského Města přišla o levou nohu, k plavání se však rychle vrátila a v roce 2002 se zapsala do historie sportu. Na Hrách Britského společenství v Manchesteru se dokázala kvalifikovat do finále závodu na 800 metrů volný způsob mezi zdravými sportovci. Na závěrečném ceremoniálu her pak obdržela cenu za výjimečný výkon.

Do Atén na paralympiádu

Další pokus nominovat se na olympiádu v roce 2004 Du Toitové nevyšel. Do Atén nakonec jela na paralympijské hry, na kterých získala pět zlatých a jednu stříbrnou medaili.

Mezi zdravými sportovci se znovu výrazně prosadila loni na Afrických hrách v Alžíru, kde vyhrála nejdelší bazénový závod na 1500 metrů volný způsob. Další velký úspěch přišel dnes v Seville, kde statečné Jihoafričance unikla medaile jen o šest desetin sekundy. Vytouženou účast na olympiádě podmíněnou umístěním do desátého místa si však bezpečně zajistila.

"Vždycky jsem snila o tom, že budu závodit na olympijských hrách, a nic se na tom nezměnilo, ani když jsem přišla o nohu," uvedla plavkyně.

Du Toitovou by mohl napodobit její krajan Oscar Pistorius, který dominuje ve sprintech mezi handicapovanými natolik, že začal bojovat o možnost měřit síly se zdravými atlety. Při běhu však používá speciální protézy na obou nohách, takže mu Mezinárodní atletická federace účast v Pekingu kvůli nepovolené výhodě zakázala. Jihoafrický sprinter se odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu a čeká na jeho verdikt.

Reklama