Hlavní obsah

Kanoista Doktor pojede na ME o olympiádu a prodloužení kariéry

PRAHA/MILÁN

Pokud se o víkendu nekvalifikuje na olympijské hry, bude to pro rychlostního kanoistu Martina Doktora znamenat konec kariéry. "Asi bych si vzal pořádně dlouhou dovolenou," uvedl s úsměvem dvojnásobný olympijský vítěz v rozhovoru pro ČTK. Od čtvrtka do neděle bude na mistrovství Evropy v Miláně usilovat o postup na poslední velký závod sportovního života na deblkanoi společně s Jiřím Hellerem.

Článek

Už před dvěma roky Doktor uvažoval, že pádlo a loď pověsí v garáži na zeď a bude si užívat rodinného života. Jenže o šest let mladší parťák ho přemluvil. Na deblkanoi to spolu zkoušeli už v roce 2003, ale tehdy dával rodák ze Sezemic ještě přednost singlu. Mistr světa v neolympijském sprintu na 200 metrů v kategorii C4 Heller rovněž hledal motivaci, tak se domluvili. Při první kvalifikaci na loňském MS ale selhali a šesté místo, zaručující účast na OH, jim uteklo na obou tratích 500 i 1000 metrů.

Svému snu však oba podřídili všechno. Tři týdny trénovali v Kalifornii, pak se přesunuli do Francie. "A teď konec kariéry vůbec neřeším. Říkáme si to maximálně tehdy, když se z legrace hecujeme, ale nepřipouštíme si neúspěch. Makáme na tom dva roky a oba máme v hlavě jasno, co chceme," prohlásil Doktor v telefonickém rozhovoru z Itálie. Příští týden ve středu oslaví 34. narozeniny, o dárku má jasno - postup na čtvrté olympijské hry.

Nebude to však snadné, navíc, když zcela jasný není ani postupový klíč. "Mezinárodní federace opět potvrdila, že tyhle věci se jí daří. Udělat jednoduchou nominaci, to jim nejde. Ten klíč je příšerný," řekl Doktor. Samotnému mu prý dlouho trvalo, než podmínky dešifroval. "Prostě musíme být co nejlepší," prohlásil s úsměvem, ale nakonec přece jen specifikoval: "Když to hodně zjednoduším, tak postupují tři nejlepší posádky v redukovaném pořadí s výsledky loňského mistrovství světa," vysvětlil.

Ve hře jsou silní Rusové, Litevci či Bělorusové

Problém je, že nominace je na jména, tudíž země mohou poslat na ME jiné posádky a pak pro ně vybírat tratě. Z MS v Duisburgu například postoupily stejné lodě Maďarů a Němců na 500 i 1000 metrů, takže obě země do Milána pošlou jiné kanoisty. "A pak se mohou dohadovat, co která loď v Pekingu pojede," upozornil Doktor. Navíc ve hře jsou silní Rusové, Litevci či Bělorusové, kteří loni nepostoupili. A například Němci a Maďaři se v případě úspěchu budou až po skončení ME rozhodovat, zda další získané kvóty využijí.

Do kanoe Doktor usedá již přes 25 let, takže ho situace "buď-anebo" nijak neznervózňuje. "Ani to na mě nedoléhá, jdu do toho s tím, že musíme olympiádu vyjet. Vím, že to nemá nikdo předplacené, ale samozřejmě by mě to hrozně štvalo, protože dva roky na to makáme," prohlásil. Zatímco loni před MS ho skolila viróza, tentokrát je v pořádku. "A namakaný jsem také," prohlásil odhodlaně.

V Miláně trénují oba od minulého úterý a zatím jim podmínky vyhovují. "Počasí je zatím dobré, tak snad to vydrží i na závody," doufal český reprezentant. Zatímco v Čechách je voda v Račicích, jeho tréninkovém kanálu, studená, v Itálii je její teplota o něco vyšší. "Je to dobré nejen na omak, ale i loď v tom jede rychleji," popisoval zadák, jenž má vedle dvou zlatých medailí z olympiády i tituly mistra světa i Evropy.

Před dvěma lety se musel Doktor přeorientovat ze singlkanoe na debla, který se řídí jinak, neboť je větší. Zpočátku se oba takzvaně s lodí prali, ale už je to prý mnohem lepší. "Ale jak to na deblu bývá, někdy to sedí víc, někdy to je horší a máme pocit, že se taháme. Dva roky je ale pořád krátká doba na to, aby to všechno bylo zautomatizované," řekl Doktor s tím, že ale oba jezdí mnohem lépe než loni. Zdali to bude stačit, se uvidí o víkendu.

Reklama