Hlavní obsah

Párovou čtyřku budou nově trénovat Panuška s Dolečkem

Necelé tři měsíce začátkem olympijských her se mění trenér vlajkové lodi českého veslování - párové čtyřky. Posádku, která bude v Pekingu obhajovat stříbrnou medaili z Atén, budou nově připravovat Přemysl Panuška a Milan Doleček starší, kteří nahradí Sergeje Kruťjakova.

Článek

O odvolání ruského kouče, který stál za všemi úspěchy této posádky z minulých let, se mluvilo již několik měsíců. Definitivní rozhodnutí však padlo až po víkendovém závodu Světového poháru v Mnichově, na kterém čeští reprezentanti David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček mladší a Petr Vitásek po dlouhé době chyběli ve finále a obsadili až osmé místo.

"Otázku párovky řešíme už dlouho, ale nikdy jsme nechtěli celý problém eskalovat a medializovat. Už jednou jsme se na předsednictvu svazu dohodli, že Sergeje odvoláme a posádku převezme Přemek Panuška. Dukla se však postavila proti, takže jsme udělali kompromis a dohodli se, že vše budeme řešit až nyní, i když jsme to chtěli udělat už v lednu," řekl předseda Českého veslařského svazu (ČVS) Jiří Kejval na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Hlavním problémem je fakt, že elitní veslaři nepotvrdili v letošní sezoně zlepšení formy. "Veslování je specifické v tom, že se všichni připravují na jeden velký závod za čtyři roky. A v olympijské sezoně strašně zrychlí. Kdo si v tu chvíli nezlepší osobní rekordy, nemá šanci," podotkl Kejval.

Jediným ze čtveřice, kdo přes zimní přípravu zlepšil, byl Hanák. "Dva poté dokonce při jarních kontrolkách na šest kilometrů prohráli s Mirkou Knapkovou, což se snad u elitních veslařů u nás ještě nestalo," přiznal předseda.

Ožehavou otázku chtěli svazoví představitelé řešit opět na úterním předsednictvu, dozvěděli se však, že vedení pražské Dukly, která veslaře i trenéra zaměstnává, rozhodlo o Kruťjakovově odvolání. "Dozvěděli jsme se, že velitel Dukly Priščák (ředitel Armádního sportovního centra Dukla Praha) se se všemi sešel a rozhodl o jeho odvolání. Oficiálně ale ještě tuto zprávu nemáme," uvedl Kejval, který však toto rozhodnutí bere jako jisté.

Panuška: Hlavním trenérem nebude nikdo

I proto se již zástupci ČVS dohodli, že párovou čtyřku převezme Panuška, který se dohodl na spolupráci s Dolečkem starším. "Ani jeden z nás nebude hlavní trenér, budeme to mít rozdělené padesát na padesát. Myslím si, že moje přednost je v sestavování tréninkových plánů, analýzách a Milan má výborné trenérské oko a zkušenosti. Bavili jsme se o tom i s veslaři a snad to někam povede," řekl Panuška, který věří, že se podaří párovou čtyřku dobře připravit na olympiádu.

Společně s Dolečkem starším musí vyřešit i zdravotní problémy veslovoda Jirky, které ho trápí už od loňské sezony. Žádná vyšetření přitom neodhalila příčinu bolestí ve svalu na levé ruce. Velmi reálně se tak jeví možnost, že by jej na stroku nahradil Hanák.

Tuto variantu párová čtyřka zkoušela už na soustředění v Seville, kde ji vedl Panuška, i v B-finále v Mnichově. "I tato varianta existuje. S Milanem Dolečkem o tom budeme mluvit," poznamenal Panuška. V tom případě by se Jirka zřejmě přesunul na pozici háčka, posledního člena posádky.

Kruťjakov by ale u českého veslování neměl skončit, měl by totiž působit jako trenér párové čtyřky juniorů. "Je to jeden z nejlepších trenérů v Evropě. Je to ale podobné jako ve fotbale. Někdy se stane, že musí trenér odejít, protože je okoukaný. Trochu mu ale uškodilo, že má typický ruský naturel. Tvrdě si stojí za svým a nechce ustoupit," dodal Kejval.

Reklama