Hlavní obsah

Martin Doktor: České kanoistice chci pomáhat

V sobotním finále mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice skončila česká deblkanoe ve složení Martin Doktor a Jiří Heller na devátém místě a na olympijské hry do Pekingu se nekvalifikovala. "Kanoistika není sport, kde byste se po úspěchu zajistili na celý život. A já na to musím koukat i z téhle stránky," řekl Doktor v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Martin Doktor

Článek

Už vás přebolelo prvotní zklamání z toho, že se olympiáda v Pekingu obejde tentokrát bez vás?

Akutní zklamání už přešlo, ale samozřejmě to ve mně pořád zůstává... I když se snažím brát to normálně.

Přípravě na deblkanoi jste s Jiřím Hellerem věnoval dva roky, zažil jste vůbec někdy takový smutek?

Ve sportu zažijete mizerných pocitů spoustu, stejně tak ale i dobrých. Proto se to snažím nebrat nijak extrémně, nejde o život, i když nezastírám, že zklamání to je.

Měli jste před finále závodu na kilometr na mistrovství Evropy jasno, co by vám stačilo k postupu na olympiádu? Systém kvalifikace byl dost nepřehledný…

Jasno jsme neměli, ani to nešlo pořádně zjistit předem. Ale věděli jsme, že musíme jet co nejlépe. A to se, bohužel, nepodařilo. Možná kdyby byly podobné podmínky kvalifikace jako u holek, dopadli bychom lépe. Ale to jsou kdyby...

Stačily dva roky, abyste si s Hellerem na sebe v lodi dostatečně zvykli?

Kdybychom měli víc času, určitě by to bylo lepší. Ale je hrozně těžké říkat, co by kdyby… Určitě se dalo udělat něco jinak, ale kdo ví, jestli by to fungovalo.

Další olympiáda je až za čtyři roky, bylo by pro vás v dalších letech dostatečnou motivací bojovat na mistrovstvích Evropy a světa?

Těžko říct. Jasné je, že jsme si od začátku říkali, že to všechno děláme kvůli olympiádě...

Platí, že verdikt o případném pokračování své kariéry sdělíte až na podzim?

Jasně, teď nechci nic vyhlašovat. Na podzim řeknu víc.

A do té doby? Přes léto budete jezdit nějaké závody?

Zatím vůbec nevím. Chci si dát teď pár dní oraz, pak uvidím, co dál.

Do Pekingu pojede jediná česká loď. Je to znamení, že úpadek české rychlostní kanoistiky pokračuje?

Minule jsme byli jen dva, dlouho to vypadalo, že také pojede jen jedna loď. Co se dá dělat, v posledních letech to v olympijských disciplínách tak vypadá, finálových účastí jsme sbírali poskrovnu.

Přitom by teď měla dorůstat generace, která s kanoistikou začínala pod vlivem vašich medailových úspěchů z Atlanty.

Kéž by dorůstala a zlepšilo se to. Sám tomu ale moc nevěřím. Problém je v tom, jak funguje celý systém, od přípravy po tok peněz. Není to ideální a bude těžké to změnit.

Vy do těch změn máte chuť?

Chuť bych měl. Ale je otázka, jestli by mě to dokázalo uživit. Přece jen mám rodinu, těžko se tomu můžu věnovat jako koníčku. Kanoistika není sport, kde byste se po úspěchu zajistili na celý život. A já na to musím koukat i z téhle stránky. Ale u kanoistiky jsem odmalička, takže se budu snažit pomoct, jak to jen půjde.

Reklama