Hlavní obsah

Jachtař Křížek by rád startoval na Volvo Ocean Race

Nespokojený s umístěním, ale nadšený z nasbíraných zkušeností se do Česka vrátil jachtař David Křížek, který absolvoval závod napříč Atlantickým oceánem Transat ag2r. Před rokem obsadil třetí místo v extrémním individuálním závodu Minitransat, letos ve dvouposádkové regatě třídy Figaro skončil s Britem Philem Sharpem až na samém konci startovního pole na 23. pozici. V jeho dalších plánech nyní figuruje i start na slavném Volvo Ocean Race.

Článek

Za rozhodující faktor letošního nezdaru považuje Křížek nedostatek zkušeností s takovýmto typem závodu. "Jsem ale nadmíru spokojen s tím, že jsem se naučil plno nových věcí. Beru to jako skvělou zkušenost v kariéře," zdůraznil na dnešní tiskové konferenci v Praze Křížek, který již plánuje další akce.

"Nyní řeším svoji účast na Volvo Ocean Race, která startuje v listopadu. Zatím to řeším přes sponzory irského týmu, ale není to tak, že bych si místo v devítičlenné posádce koupil," upozornil český jachtař. Skipem posádky je dvojnásobný olympijský medailista Ian Walker. "Svou roli bych si dokázal v posádce představit, ale zda si mě Walker vybere, je těžké předvídat," řekl k závodu na úrovni Amerického poháru Křížek.

Loď na letošní Transat prý měl spolu se Sharpem nachystanou skvěle, ale velké problémy nadělala dvojici elektronika. "Potýkali jsme se s tím celý závod, problémy byly s autopilotem, přístroje byly rozkalibrované. O tom, že jsme zvládli rychlost, svědčí to, že jsme jsme se dvakrát stali držiteli rychlostního rekordu v uplutých mílích za 24 hodin," pochlubil se Křížek.

Přemýšlel i o tom, že by si tento závod za dva roky zopakoval. "Uvědomil jsem si ale, že ta loď není raketa podle mých představ. Po dvou letech dřiny bych zase mohl někde uvíznout a byl by konec. Musím najít projekt, který by byl dobrý," pokračoval Křížek.

Spolupráci se Sharpem si pochvaloval. "Moc jsem se od něj naučil, jeho nasazení bylo neskutečné, ale je to kluk jiné krevní skupiny. Určitě bych si dovedl představit jet s ním víceposádkový závod, ale myslím, že je na čase udělat ryze český tým," dodal Křížek.

Reklama