Hlavní obsah

Skifař Synek ovládl druhý díl SP, Knapková byla druhá

LUCERN

Český skifař Ondřej Synek vyhrál v Lucernu závod Světového poháru. Na jezeře Rotsee dokázal český veslař porazit i trojnásobného mistra světa Maheho Drysdala z Nového Zélandu a dostal se do čela průběžného pořadí třídílného seriálu. Jeho krajanka Miroslava Knapková byla ve finále druhá, když opět nestačila pouze na běloruskou favoritku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou.

Článek

Synek začal finále opatrněji, na prvním mezičase byl až čtvrtý, ale postupně se posouval vpřed a 500 metrů před cílem už vedl. V té chvíli už bylo jasné, že o vítězství se rozhodne mezi ním a Drysdalem startujícím v letošní sezoně poprvé v Evropě. Synek však své vedení bezpečně uhájil a porazil svého přemožitele z loňského MS o 1,41 vteřiny.

Knapková naopak šla podobně jako v bavorské metropoli, kde v květnu SP začal, hned po startu do čela a na mezičasech na 500, 1000 i 1500 metrů vedla. V polovině dvoukilometrové trati na jezeře Rotsee měla česká reprezentantka náskok 1,11 vteřiny, ale ani tentokrát se jí nepodařilo královnu skifu porazit.

Karstenová, jež má ve své sbírce dvě zlaté olympijské medaile a pět titulů mistryně světa, 400 metrů před cílem zrychlila, dostala se do čela a bezpečně vyhrála. Knapková za ní nakonec zaostala o 1,49 vteřiny.

Další dvě české posádky se dnes v Lucernu představily v B-finále. Dvojka bez kormidelníka Václav Chalupa, Jakub Makovička svou závěrečnou jízdu vyhrála a obsadila celkově sedmé místo. Dvojskif lehkých vah Jan a Ondřej Vetešníkové dojel třetí a v konečném hodnocení mu patří deváté místo.

Světový pohár vyvrcholí třetím dílem od 20. do 22. června v Poznani, kde se ale ještě předtím v první polovině týdne uskuteční závěrečná dodatečná kvalifikace na olympijské hry v Pekingu. O letenky do Číny by tam za Česko měly bojovat dvojka bez kormidelníka, dvojskif lehkých vah a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah, která v Lucernu nestartovala.

MUŽI
Skif:
1. Synek (ČR) 6:47,81, 2. Drysdale (N. Zél.) -1:41, 3. Karonen (Švéd.) -4:37.
Dvojka bez korm.:
1. Calder, Frandsen (Kan.) 6:29,97, ...B-finále: 1. Chalupa, Makovička (ČR).
Dvojskif lehkých vah:
1. Purchase, Hunter (Brit.) 6:16,62, ...B-finále: 3. J. Vetešník, O. Vetešník (ČR)
ŽENY
Skif:
1. Karstenová-Chodotovičová (Běl.) 7:24,99, 2. Knapková (ČR) -1,49, 3. Siou-jün Čang (Čína) -5,18.

Reklama