Hlavní obsah

Skifaři se ocitli v roli trumfů

PRAHA

Skifaři se mohou stát trumfem české olympijské výpravy. Výsledky Ondřeje Synka i Mirky Knapkové v letošním SP veslařů potvrzují oprávněnost medailových ambicí v Pekingu.

Článek

Synek po druhém místě v mnichovské premiéře už v Luzernu bezpečně zvítězil. „Do olympiády zbývá deset týdnů, musím ještě na vodě i při tréninku na suchu odvést hodně tvrdé práce. V Pekingu určitě pojedou všichni rychleji. Na Světový pohár se přece jen neladí forma, spíš se na to jde z plného tréninku,“ říká Synek, jehož sebedůvěře ale nedělní triumf hodně prospěl. Navíc má zaděláno na obhajobu prvenství v SP.

„Když jste první, závodí se parádně. Silově jsem neměl problém,“ líčí vicemistr světa, jenž vyzrál i na úřadujícího šampióna Drysdala z Nového Zélandu. „Odpozoroval jsem jeho taktiku, takže on vlastně závodil sám proti sobě. Zachytil jsem jeho tradiční nástup 750 metrů před cílem a udržel ho za sebou. Musím ale brát v úvahu, že jel letos v Evropě poprvé a možná ještě není dostatečně aklimatizovaný,“ tvrdí Synek a hned slibuje, že příště v Poznani zkusí zase trochu jinou taktiku.

Knapková nestačila jen na suverénku Chodotovičovou

Knapková v obou pohárových finále nestačila jen na suverénku ženského skifu Bělorusku Karstenovou-Chodotovičovou. „Od začátku sezóny se jí ale přibližuji, v Luzernu jsem dlouho vedla a nakonec mě předstihla jen o necelou délku lodi. Musela si evidentně máknout víc, než byla zvyklá. Když se mi bude dařit ten rozdíl dál snižovat, tak třeba právě na olympiádě to vyjde tak, že ji konečně porazím,“ uvažuje česká veslařka.

„Dřina jako nikdy dřív,“ tak oba čeští skifaři unisono přibližují tréninkový proces, na jehož konci by měly být vysněné olympijské medaile. „Když vidím, jaké to nese ovoce, dá se to vydržet a biochemik Bolek mi důsledně hlídá, abych to s tréninkem ve snaze zlepšit se nepřehnala. Soupeřka je zatím prostě silnější ve finiši, nechci to s ní ale vzdát,“ přibližuje Knapková. „Pro úspěch v Pekingu se musí hodně obětovat, a kdybych právě teď něco vypustil, mohlo by mě to v srpnu v Číně mrzet,“ uzavírá Synek.

Reklama