Hlavní obsah

Olympioniky čeká v Tróji poslední závod

Martin KézrPrávo

Poslední závodní test před srpnovým vrcholem sezóny na letní olympiádě v Pekingu absolvují čeští olympionici koncem týdne na Světovém poháru vodních slalomářů v pražské Tróji. Kanoista Ježek, kajakáři Hilgertová, Hradílek i deblkanoisté Volf se Štěpánkem totiž v pondělí odlétají na další 12denní tréninkový kemp do Pekingu, kde budou i v době pokračování SP ve slovinském Tacenu i německém Augsburgu.

Foto: Petr Cihelka

V Troji se představí i čerstvý mistr Evropy Stanislav Ježek

Článek

„Olympiáda dostala přednost, i když bude divné pak zůstat skoro dva měsíce bez závodu, protože v červenci se už nikdy nic nejede a navíc v Číně zůstanou lodě,“ líčí úřadující evropská šampiónka Štěpánka Hilgertová.

Doma bych se ráda předvedla v co nejlepším světle, ale žádný velký výsledek raději neslibuje. „Mám za sebou první náročné soustředění v Číně a cítím se po něm stále hodně unavená. Bolí ruce i klouby, takže nevím, jestli budu mít na špičkový výkon, ale atmosféra i diváci na břehu mě jistě nabudí,“ tvrdí 40letá kajakářka chystající se už na páté olympijské hry.

V dějišti těch letošních však byla poprvé v životě až letos začátkem června. „Kromě jednoho výletu na čínskou zeď jsem tam stihla pouze trénovat. Olympijský kanál se mi jeví jako hodně silová záležitost, na vodě se tam nedá jen vozit, spíš za to musíte pořádně vzít. Zatím jsem si trať najížděla, ten nadcházející druhý tréninkový cyklus by měl být víc na kvalitu, abych tu sílu vykládala účelně,“ líčí dojmy z Pekingu, kde okamžitě vnímala tamní smogový opar. „Od návratu si užívám, jak vzduch v Česku voní přírodou.“

V Tróji se vedle Hilgertové představí 250 vodních slalomářů ze 37 zemí a ředitel závodu Jiří Rohan láká na nejlepší vodáckou akci roku: „Účast na dalších pohárových závodech ovlivní termínová kolize s přípravou velmocí v Pekingu a u nás bude i větší konkurence než na olympiádě, protože tam může každá země nasadit do disciplíny jen jednu loď, zatímco ve Světovém poháru tři a kromě Slováka Martikána tady nechybí nikdo ze špičky.“

Nominace českých vodních slalomářů na SP v Tróji
K1, muži: Vavřinec Hradílek, Pišvejc, Kubričan, ženy: Hilgertová, Řihošková, Pavelková, C1: Ježek, Mašek, Indruch, C2: Volf-Štěpánek, Jiras-Máder, Sehnal-Václav Hradílek.
Už v pátek ráno se jedou kvalifikace, v sobotu ve 13.20 h začne finále K1 žen a C1 mužů, v neděli ve stejném čase jedou kategorie C2 a K1 mužů, vše vysílá ČT 4. Vstupné činí 50 korun, pro diváky je nachystána i tombola.

Reklama

Související témata: