Hlavní obsah

Veslař Chalupa ještě Peking nevzdává, doufá v divokou kartu

POZNAŇ

Václav Chalupa ve středu přišel společně s Jakubem Makovičkou o šanci kvalifikovat se na dvojce bez kormidelníka na olympijské hry v Pekingu. Přesto však existuje ještě malá šance, že se čtyřicetiletý bývalý úspěšný skifař do Číny podívá. Mezinárodní veslařská federace (FISA) zřejmě koncem týdne udělí několik divokých karet a česká dvojice doufá, že se štěstí usměje i na ni.

Článek

"Čekáme na zázrak. FISA má ještě několik volných karet, které ale zřejmě udělí rozvojovým zemím. Alespoň podle informací, které máme. Verdikt by měl padnout v sobotu nebo v neděli. Do té doby budeme v očekávání," řekl Chalupa v rozhovoru pro ČTK.

Dvojka bez kormidelníka Chalupa, Makovička, která byla složena až v letošní sezoně a neměla tak šanci kvalifikovat na olympiádu na loňském mistrovství světa v Mnichově, byla na poznaňském kanále hodně blízko úspěchu. V dnešním finále však Češi obsadili třetí, první nepostupové místo. Od letenek do Pekingu je dělilo jen 0,57 vteřiny.

"Prohráli jsme po čestném boji a se ctí. Do poslední chvíle jsme bojovali s Itali a Číňany o špičky lodí a do posledních metrů to byla velká řežba. Bohužel to nakonec nevyšlo a Italové nás porazili," uvedl veslař pražské Dukly k finálové jízdě.

Pět finalistů přitom prakticky bojovalo o jediné postupové místo. Kanaďané Scott Frandsen a Dave Calder, vítězové posledního Světového poháru, byli totiž velkými favority, což v Poznani potvrdili a jasně postoupili.

Chalupa s Makovičkou přitom dokázali v semifinále italskou dvojici Raffaello Leonardo, Giuseppe de Vita porazit. Dnes se jim to už ale nepodařilo. "Osobně jsem měl v průběhu závodu dost práce s tím, abych kormidloval a vesloval, takže jsem závod tolik nesledoval. Shodli jsme se ale na tom, že Italové se ze semifinále poučili a na začátku si tentokráte vytvořili větší náskok. Podařilo se nám je sice dojet, ale oni náš nápor ve finiši odrazil," přiznal Chalupa.

Účastník pěti olympijských her, který poprvé startoval už v Soulu v roce 1988, byl přitom společně s Makovičkou asi 250 až 300 metrů před cílem na druhém postupovém místě. "Jak už jsem ale říkal, až do poslední chvíle to byl velký boj a dopadlo to takhle," dodal Chalupa, který stejně jako další čeští účastníci dodatečné olympijské kvalifikace odjel už dnes z Poznaně domů. Na závěrečném podniku SP, jenž se tam bude od pátku konat, startovat nebude.

Reklama

Související témata: