Hlavní obsah

Synek skočil v Poznani druhý, celkově však Světový pohár vyhrál

Čeští skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková skončili druzí při závěrečném třetím dílu Světového poháru v Poznani. Veslař pražské Dukly však přesto obhájil své loňské prvenství v celém seriálu a celkově vyhrál Světový pohár počtvrté. Jednou se však společně s Milanem Dolečkem mladším radoval na dvojskifu.

Foto: Jiří Koliš

Skifařka Miroslava Knapková

Článek

Synek i Knapková v nedělních finálových jízdách nestačili pouze na největší favority svých kategorií. Mužskému závodu kraloval Novozélanďan Mahe Drysdale, mezi ženami dominovala běloruská suverénka Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová.

Synkovi se nepodařilo zopakovat výsledek ze Světového poháru v Lucernu, kde trojnásobného světového šampióna porazil. Drysdale se dostal do vedení krátce po startu a přes závěrečný finiš českého reprezentanta udržel sekundový náskok až do cíle.

"Byl to dobrý souboj, ale spokojený s ním moc nejsem. Nechal jsem si Novozélanďana, který to hned od začátku napálil, moc ujet a už jsem jej nedokázal dojet," řekl Synek ČTK.

Původně přitom plánoval, že si taktiku s rychlým startem vyzkouší on. "Chtěl jsem rychle odstartovat, ale nepovedlo se mi to. Nevesloval jsem, co jsem chtěl. Spíše jsem si vyzkoušel druhý kilometr," podotkl Synek, kterému poznaňský kanál moc nevyhovuje. "Je to moje nejméně oblíbená regata, takže jsem hlavně rád, že už jedeme pryč," přiznal.

Největší soupeř chyběl 

Pětadvacetiletý skifař, který SP ovládl ve své současné kategorii i v letech 2005 a 2007, si i přes nedělní druhé místo vybudoval díky celkovému triumfu respekt před vrcholem sezóny, kterým budou srpnové olympijské hry. "Potěší to, ale nechci to přeceňovat. Vím, že na olympiádě může být vše jinak," řekl Synek, jenž poukázal i na fakt, že v Poznani chyběl jeho hlavní soupeř v boji o celkové vítězství Brit Campbell. Vítěz úvodního dílu SP je údajně momentálně nemocný.

Knapková se svou soupeřkou držela krok v první polovině trati, na metě jednoho kilometru však královna skifu Karstenová nasadila k trháku a bezpečně si dojela pro další výhru v SP. Česká reprezentantka obsadila díky třem druhým místům stříbrnou pozici i v celkovém hodnocení SP.

Necelé tři vteřiny chyběly k medailovým stupňům Jitce Antošové a Gabriele Vařekové na dvojskifu. Na britskou, italskou a finskou loď ztrácely po celý průběh finálové jízdy, ale další soupeřky už před sebe nepustily.

Naopak výborně rozjela finále čtyřka bez kormidelníka ve složení Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth. Po čtvrtině trati se držela na druhém místě, poté jí ale došly síly a skončila poslední. Již v sobotu se nakonec představila ve finále ženská párová čtyřka lehkých vah, která byla ve finále pátá, stejně jako v neděli párová čtyřka mužů.

Výsledky - disciplíny s českou účastí:
Muži:
Skif: 1. Drysdale (N. Zél.) 6:58,09, 2. Synek (ČR) -1,22, 3. Tufte (Nor.) -7,29.
Čtyřka bez korm.: 1. Nizozemsko (Cirkel, Vellenga, Gabriels, Vermeulen) 6:11,61, 2. Británie -1,40, 3. Slovinsko -2,58, ...6. ČR (Neffe, Bruncvík, Horváth, Gruber) -9,10.
Párová čtyřka: 1. Itálie (Agamennoni, Venier, Galtarossa, Raineri) 5:51,35, 2. Francie -1,23, 3. Polsko -2,12, ...5. ČR (Hanák, Doleček, Vitásek, Jirka) -8,26.
Ženy:
Skif: 1. Karstenová-Chodotovičová (Běl.) 7:43,75, 2. Knapková (ČR) -2,46, 3. Twiggová (N. Zél.) -10,99.
Dvojskif: 1. Lavericková, Bebingtonová (Brit.) 7,15,62, 2. Schiavoneová, Sancassaniová (It.) -0,96, 3. Stenová, Nieminenová (Fin.) -2,21, 4. Vařeková, Antošová (ČR) -4,77.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Británie (Hoskingová, Dennisová, Greenhalghová, Hallová) 6:28,44, 2. Polsko -0,47, 3. Německo II -7,59, ...5. ČR (D. Nacházelová, K. Nacházelová, Pazderková, Janáková) -24,49.

Reklama

Související témata: