Hlavní obsah

Phelps a Hoffová zaplavali v Omaze nové světové rekordy

Hned dva světové rekordy padly v úvodní den americké olympijské kvalifikace v plavání v Omaze. V polohovém závodě na 400 metrů se o nové maximum planety postaral časem 4:05,25 Michael Phelps, mezi ženami na stejné trati předvedla rekordní čas 4:31,12 Katie Hoffová.

Článek

Šestinásobný olympijský šampión Phelps vylepšil ve finále vlastní loňské maximum čtyři minuty a 6,22 vteřin o téměř vteřinu. Třiadvacetiletý Američan si vítězstvím zajistil účast na olympiádě v Pekingu, stejně jako druhý Ryan Lochte. Také on překonal loňský Phelpsův rekord díky času 4:06,08.

"Byl to jeden z nejbolestivějších závodů v životě. Dal jsem do toho všechno a nebýt Lochteho vedle mě, asi bych rekord nepřekonal. Je to můj velký kamarád a skvělý plavec. Miluji, když spolu závodíme," řekl agentuře AP Phelps, který chce v Pekingu zaútočit na rekordní zisk sedmi medailí krajana Marka Spitze.

Druhý světový rekord padl v neděli v bazénu v Qwest Centru o necelou hodinu později. Devatenáctiletá Hoffová překonala předchozí nejrychlejší čas planety 4:31,46 Australanky Stephanie Riceové. "Když Stephanie tehdy smazala můj starý rekord, hodně mě to nakoplo. Už se nemůžu dočkat olympiády, protože závody s ní budou opravdovou výzvou," uvedla Hoffová.

Phelps i Hoffová se o nové maxima postarali v revolučních plavkách Speedo, v nichž od jejich uvedení na trh na začátku roku padlo 40 ze 44 překonaných rekordů. "Určitě mi nový úbor hodně pomohl a dal mi pár desetin vteřiny. Na konci jsem už začínal být unavený a plavky mi daly malou extra výhodu," prohlásil Phelps.

Reklama