Hlavní obsah

Hlaváčová se pokusí zdolat Vltavu i proti proudu

Ještě jednou a mnohem obtížněji se Yvetta Hlaváčová pokusí zdolat řeku Vltavu. Třiatřicetiletá dálková plavkyně se do jejích vod ponoří 20. července v Praze a proti proudu poplave až do Týna nad Vltavou, čímž se pokusí překonat svůj loňský výkon. Trať o délce 138 kilometrů zdolala vloni s proudem v zádech, tentokrát ale bude voda pracovat proti ní. Aby překonala svůj loňský český rekord, přidá si proti loňsku navíc ještě jeden kilometr.

Článek

"Napadlo mě to už při loňské plavbě. Víte, já vždycky záviděla cyklistům jejich Tour de France, tak jsem si takovou plaveckou obdobu udělala sama pro sebe," prohlásila dnes Hlaváčová, která se tak prý vloni "vezla" z mírného kopce, letos ji pro změnu čeká pořádná "horská etapa". "Na La Manche už jsem zažila i protiproud o hodnotě 7,9 kilometru v hodině. Kdybych takový proud potkala na Vltavě, sbírají mě asi až na Karlově mostě. Tady by to nemělo jít přes tři kilometry," našla rozdíl proti dálkovým plavbám v moři.

Loňskou plavbu komplikovala i studená voda, která měla v některých místech jen osm stupňů Celsia. "To by se už nemělo opakovat, vyměnili jsme člověka, který za to byl zodpovědný. Snad ale vypouštět moc nebudou," řekla Hlaváčová.

Vloni zdolala kanál La Manche, ale za avizovaným absolutním rekordem zaostala bezmála o hodinu. Pak se nad ní zavřela voda i v médiích. "Dala jsem si půl roku pauzu, nemám moc naplaváno. Stejně už ve svých letech musím víc odpočívat, naopak můžu těžit ze zkušeností a vůle," vysvětlila. U říčních plaveb prý chce zůstat a příští rok zkusit zahraničí. "Myslím, že tu řeku zmínil v nějaké své skladbě Karel Gott. Tak zkuste hádat," vtipkovala plavkyně.

Hlaváčová se rozhodně zájmu veřejnosti nebrání. Naopak, letos vyrazí na Vltavu o měsíc později než vloni, právě kvůli divákům. "Letos poplaveme víc mezi lidmi, v rekreační sezoně," vysvětlila Hlaváčová. V Týně nad Vltavou by nakonec měla být její plavba rovnou součástí městských letních slavností, diváci si mezi jinými soutěžemi budou moci zkusit první metry plavby přímo s Hlaváčovou.

V každé ze sedmi etap oblékne jiné plavky. Ty totiž po závodě půjdou do internetové aukce, jejíž výtěžek získá charitativní nadace moderátorky Lejly Abbasové. "V lednu je pak použijeme na nějakém projektu v Keni," dodala na tiskové konferenci Abbasová.

Reklama

Související témata: