Hlavní obsah

Jachtař Trčka: Je reálné, abych byl na olympiádě do desátého místa

V olympijské regatě ve třídě Laser bude hájit barvy České republiky jachtař Martin Trčka. Jednatřicetiletý závodník obsadil na poslední olympiádě v Aténách pětadvacáté místo. "Celá cesta k olympiádě a příprava na ni je velká práce. Vrátil jsem se mezi špičku a mělo by to být v pohodě," prozradil Trčka na středeční tiskové konferenci.

Článek

Je měsíc do olympiády, co se vám nyní honí hlavou?

Žádný větší tlak, že se blíží olympiáda určitě necítím. Začínám se na závody, a že ukončím rozdělanou práci, těšit. Hlavou se mi honí, abychom to měli za sebou se zdárným koncem.

Jaká je spokojenost s letošními výsledky?

Ze začátku jsem měl sezónu dost nemastnou neslanou a stále jsem se nemohl chytit. Na posledním světovém poháru to však přišlo a bylo jasně vidět, že patřím tam, kam jsem si myslel. Vrátil jsem se na špičku. Mělo by to být v pohodě.

Jaké máte od olympiády očekávání a na jaké umístění pomýšlíte?

Sice jsem řekl, že bych chtěl být do „top 10“, ale není to tak, že pokud bych nedojel do první desítky, tak bych z toho dělal tragédii. Chci odvést co nejlepší výkon a pak je reálné, že bych mohl být do desátého místa.

Když budete nad desátou příčku, tak to pro vás bude velké zklamání?

Když by to bylo do dvacítky, tak to bude stále super výsledek. Já si ale myslím, že dojedu do desítky.

Můžete představit vaší největší konkurenci?

Olympijská regata bude hrozně podobná té v Aténách, protože lidi se tam moc nemění. Samozřejmě bude několik nových tváří, ale bude to v řádu jednotek. Závodníky tak všechny znám a ty, kteří měli vyhrát v Aténách, tak jsou ve stejné pozici jako v Pekingu.

Jak prožíváte samotný závod?

To je právě ten důvod, proč jsem nechtěl říkat žádná konkrétní čísla (smích). Abych se přiznal, tak v průběhu závodu se vůbec nechodím dívat na výsledky, jen výjimečně pokud je chci vědět z taktického hlediska. Pocitově vím, jak jsem na tom a to mně pomáhá, že vlastně žádný tlak na mě nevzniká.

Takže potom přijde překvapení a máte medaili...

To samozřejmě není takové překvapení, protože člověk ví, jak jel a kde se pohybuje.

Z čeho máte největší obavy?

Ze závodu ani z místa, kde se to koná, obavy nemám. Není se čeho obávat a nedá se s tím stejně nic dělat. Trochu mám obavy z Číny jako takové. Pětadvacet dní budeme muset v Číně žít a soustředit se na sport, a žít v Číně není jednoduché...

V čem například?

Oni jsou úplně jiní než my (smích). Mají jinou kulturu, není tam žádná hygiena, ale je pravda, že budeme asi žít ve vakuu olympijské vesnice. Abych se přiznal, tak nemám ambice vydávat se na velké výlety mimo vesnici. Budu se soustředit jen na závody.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články