Hlavní obsah

Phelps úspěšně prochází kvalifikací na OH a Spitz mu věří

OMAHA

Americký plavec Michael Phelps zvládl další krok na cestě za svým snem pokořit rekord v počtu zlatých olympijských medailí. Ve středu si v americké kvalifikaci zajistil třetím titulem účast v Pekingu na trati 200 metrů motýlek.

Článek

Jeho hlavním cílem, stejně jako před čtyřmi roky v Aténách, je překonat krajana Marka Spitze, jenž před 36 lety získal v Mnichově sedm zlatých medailí. A právě někdejší plavecké eso svému nástupci velmi věří. "Co předpovídám Phelpsovi v Pekingu? Neuvěřitelný a úspěšný příběh, který vejde do dějin," vyjádřil podporu třiadvacetileté hvězdě.

Phelps už se k magickému rekordu dokázal přiblížit před čtyřmi lety, když získal šest zlatých a dvě bronzové medaile. Na posledním světovém šampionátu vyhrál sedm disciplín a stejný program jako loni v Melbourne by chtěl absolvovat i v Pekingu.

Podle Spitze čeká mladého Američana na cestě za osmi zlaty několik vážných překážek. "Nikdo neví, jak budou vypadat štafety. Stačí, když někdo špatně odstartuje. Druhá věc je hned úvodní závod na 400 metrů polohově, kde má poměrně silného soupeře," upozornil Spitz na Ryana Lochteho, jenž Phelpse prohání na kvalifikaci v Omaze.

Pouze na jedné z individuálních tratí, které má Phelps v plánu, nedrží světový rekord. Nejrychlejší čas na motýlkářské stovce patří Ianu Crockerovi. "Pokud se světový rekordman probudí, může mít Phelps velké problémy. Myslím, že to bude jeho nejtěžší překážka," předpovídá Spitz.

Osmapadesátiletá legenda je připravena předat punc nejlepšího plavce všech dob. Mrzí ho ale, že svého následovníka prakticky vůbec nezná. "Je těžké ho hodnotit, když téměř nemám šanci si s ním popovídat. Ale je jasné, že dělá svoji práci a dělá ji velmi dobře. Proč ještě zatěžovat jeho mysl něčím, co prohlásil Mark Spitz?" dodal hrdina mnichovské olympiády.

Reklama