Hlavní obsah

Prsař Hansen překvapivě neuspěl na americké kvalifikaci

Favorizovaný americký plaven Brendan Hansen nezvládl olympijskou kvalifikaci, když ve čtvrtečním finále na prsařské dvoustovce dohmátl až jako čtvrtý. V Pekingu tak bude bojovat pouze na poloviční trati. Jeho souboje s Japoncem Kosukem Kitadžimou přitom měly být stejně jako v Aténách jednou z ozdob plaveckých soutěží pod pěti kruhy.

Článek

V americké nominaci na dvoustovku se místo zkušeného Hansena objeví mezinárodně neznámí závodníci Scott Spann a Eric Shanteau. "Byl jsem v šoku, když jsem vyhrál. Do posledních patnácti metrů jsem dal vše, v hlavě mi běželo, že v těch závěrečných tempech jsou schovány čtyři roky dřiny," uvedl šťastný Spann.

Velké překvapení zažil i Hansen, ale v opačném směru. Právě před čtyřmi lety na olympijské kvalifikaci překonal na obou prsařských tratích světové rekordy, na hlavní akci v Aténách ale bral pouze stříbro a bronz. Také nyní v rozhodující chvíli selhal. "Nevím, co se stalo špatně, ale už při nástupu před bazénem jsem neměl dobrý pocit. Teď poradím mým přemožitelům, jak na Kitadžimu. Když ho nemůžu porazit já, porazí ho určitě oni," prohlásil bojovně.

Ve čtvrtečním programu neuspěla ani devatenáctiletá hvězda Katie Hoffová, která vypadla v rozplavbách na kraulařské stovce. Na rozdíl od Michaela Phelpse tak nebude mít možnost bojovat o osm zlatých medailí. Šanci na účast v Pekingu dál živí jednačtyřicetiletá Dara Torresová, která postoupila na této trati do finále druhým časem za Natalií Coughlinovou.

Reklama