Hlavní obsah

Peirsol a Phelps se kvalifikovali na OH ve světovém rekordu

OMAHA

Nejslavnější plavec současnosti Michael Phelps se kvalifikoval na olympijské hry do Pekingu i na trati 200 metrů polohově, když ve finále amerického šampionátu vytvořil nový světový rekord. Nejlepší čas historie zaplaval na znakařské dvoustovce v Omaze také Aaron Peirsol, který vyrovnal rekord stanovený loni jiným Američanem Ryanem Lochtem.

Článek

Třiadvacetiletý Phelps chce v Pekingu překonat rekord svého slavného krajana Marka Spitze, jenž na olympijských hrách v Mnichově 1972 získal sedm zlatých medailí. Do svého programu si nyní může přidat i krátkou polohovku, v níž stanovil nový světový rekord 1:54,80.

Phepls musel ve finále ukrojit ze svého maxima vytvořeného loni na mistrovství světa v Melbourne 18 setin sekundy, aby ustál atak svého přítele a rivala Lochteho. "Prostě jsem se snažil ten závod vyhrát. Věděl jsem, že s Ryanem to bude těžké, protože v posledních třech čtyřech závodech jsem potřeboval zaplavat světový rekord, abych ho porazil," řekl Phelps na adresu Lochteho, jenž půl hodiny předtím pořádně prohnal i Peirsola. Ve finále znaku za ním zaostal jen o dvě setiny a spolu s ním nyní drží světový rekord v hodnotě 1:54,32.

Na americkém šampionátu už padlo sedm nových rekordů, z toho dva vytvořil šestinásobný olympijský vítěz z Atén Phelps.

Výkony mužů zastínila Dara Torresová

Výkony mužů ovšem v pátek téměř zastínila jednačtyřicetiletá Dara Torresová, jež vyhrála závod 100 metrů volný způsob a kvalifikovala se na své páté hry. Matka dvouleté dcery získala první ze svých devíti olympijských medailí v roce 1984 v Los Angeles, tedy zhruba rok předtím, než se narodil Phelps. "Však jí také říkám mámo," podotknul hvězdný plavec z Baltimoru.

Torresová se už postarala o zápis do historie v Sydney 2000, kdy se díky dvěma bronzům stala ve 33 letech nejstarší plaveckou medailistkou v historii. Nyní bude v Pekingu absolutně nejstarší plavkyní pod pěti kruhy všech dob.

Na narážky na svůj věk je už zvyklá a sama je i dělá. "Nebyla jsem si po dohmatu jistá, že jsem vyhrála. Ve svém věku už špatně vidím čísla na světelné tabuli. Mohli by je začít dělat trochu větší," smála se rodačka z Los Angeles. "Jsem v šoku z toho, že jsem to dokázala. Tělo mě ale pořádně bolí a trochu se hrozím toho, co budu cítit zítra ráno," dodala veteránka.

O obhajobu aténského zlata na trati 200 metrů prsa se bude moci v Pekingu pokoušet Amanda Beardová. Plavkyně, jež dala sportu načas vale kvůli modelingu a zaujala odvážnými fotografiemi v Playboyi, se kvalifikovala díky druhému místu za Rebeccou Soniovou.

Reklama

Související témata: