Hlavní obsah

Phelps ovládl kvalifikaci USA, v Pekingu může překonat Spitze

OMAHA

Americký plavec Michael Phelps může na na olympijských hrách v Pekingu útočit na rekordních osm zlatých medailí. Třiadvacetiletý obhájce šesti triumfů z Atén uspěl v národní kvalifikaci i ve své závěrečné disciplíně, v závodu na 100 metrů motýlek vybojoval páté prvenství.

Článek

Phelps bez potíží porazil velkého rivala Iana Crockera, za jehož světovým rekordem zaostal časem 50,89 sekundy o 49 setin. O změnu v historických tabulkách se v sobotu postarala Margaret Hoelzerová, která vyhrála 200 metrů znak za 2:06,09 minuty. O tři desetiny tak překonala únorový výkon Kirsty Coventryové ze Zimbabwe. Zásluhou pětadvacetileté plavkyně padl v Omaze v tomto týdnu již devátý světový rekord.

Phelps vyhrál během kvalifikace i polohové závody na 200 a 400 metrů, 200 metrů volný způsob a 200 metrů motýlek. V Pekingu by měl plavat také ve třech štafetách, takže má šanci překonat rekordní bilanci sedmi olympijských vítězství legendárního krajana Marka Spitze z Mnichova 1972.

"Všechno mi tenhle týden vyšlo. Jsem připravený se s tou výzvou poprat," řekl Phelps, který absolvoval v Omaze včetně rozplaveb celkem 15 závodů. "Na olympiádě to bude těžší než tady. Navíc tam budou štafety, ale snad se to dá zvládnout," uvedla největší plavecká hvězda posledních let.

Torresová s americkým rekordem

Pět vítězství vybojovala v Omaze také devatenáctiletá Katie Hoffová, která v sobotu vyhrála 800 metrů volný způsob před mistryní světa Kate Zieglerovou.

Šanci bojovat v Pekingu o třetí olympijské zlato v kraulařském sprintu na 50 metrů za sebou přišel Gary Hall Jr., který dohmátl ve finále na čtvrtém místě o jednu desetinu za třetí příčkou, jež by mu zaručila nominaci. "Byl to pekelný závod. Čtvrté místo není důvod k nespokojenosti, naopak," tvrdil třiatřicetiletý plavec po zřejmě posledním závodu v kariéře.

Další veteránka Dara Torresová se na trati 50 metrů volný způsob blýskla americkým rekordem, který se během soboty měnil hned třikrát. Nakonec se vrátil do držení jednačtyřicetileté plavkyně, která může čas 24,38 ještě vylepšit v dnešním finále. Do Pekingu už se kvalifikovala na dvojnásobné trati a bude nejstarší účastnicí plaveckých soutěží pod pěti kruhy v historii.

Reklama

Související témata: