Hlavní obsah

Phelps rozboří bazén, předpovídá Spitz

PRAHA

V Aténách se to nepovedlo, teď má Michael Phelps další šanci. Americký plavec si naplánoval získat na olympiádě v Pekingu osm zlatých medailí, aby překonal výkon Marka Spitze z Mnichova 1972. A dosavadní rekordman plánu svého krajana z Baltimoru věří. „Michael může rozbořit bazén,“ prohlásil Spitz.

Článek

Na americké kvalifikaci v Omaze Phelps ukázal, v jaké je pohodě. Pět vítězství, dva světové rekordy. „Všechno mi náramně vycházelo, na olympiádě to bude jistě těžší, ale snad to zvládnu,“ doufá 23letý Phelps, který bude v Číně obhajovat šest aténských prvenství. V Pekingu by měl startovat v pěti individuálních závodech a třech štafetách.

Spitz, kdysi přezdívaný Žralok Mark, už se těší, že bude konečně překonán. „Michael napíše jedinečný příběh, který vejde do historie,“ říká 58letá plavecká ikona, ale varuje Phelpse před těžkými soupeři na dlouhé polohovce. „A taky nikdy nevíte, co se může přihodit ve štafetách.“

Pro extrémně nadaného mladíka má však jen samé komplimenty. „Je mnohem zkušenější, než jsem byl já před Mnichovem. Na předchozí olympiádě v Mexiku jsem vyhrál jen dvě zlaté ve štafetách, kdežto Michael má už šest zlatých z Atén,“ připomněl Spitz, který se jako dvouletý naučil plavat na Havaji. Jediné, co mu vadí, je, že Phelpse osobně nezná. „Všichni se mě na něj ptají, ale já s ním nikdy pořádně nemluvil,“ mrzí ho.

Plaveckým emblémem mnichovské olympiády se před 36 lety stal Spitzův knírek, pekingský bazén by mohl mít ve znaku Phelpsovy odstáté uši. „Neberu těch osm zlatých jako svůj úkol. Jdu prostě dělat do bazénu věci, které mě baví. Na druhou stranu jsem velmi, velmi, velmi soutěživý,“ prohlásil Phelps.

Trenér Bob Bowman teď plánuje Phelpse udržovat po čtyři týdny na 75 procentech jeho obvyklých tréninkových dávek. Naplno rozbalit by to měl až v Pekingu. „Kdybych ho nekrotil, tak mi svěťáky překonává v přípravě,“ umravňuje plavce kouč.

Reklama