Hlavní obsah

Mladí kanoisté získali na mistrovství Evropy stříbro a dva bronzy

SZEGED

Tři medaile získali čeští rychlostní kanoisté na mistrovství Evropy juniorů a do 23 let v Szegedu v sobotních finálových závodech na kilometrové trati. Juniorský deblkajak Martina Víchová, Karolína Kumžáková dojel do cíle druhý, bronzové medaile přidali juniorští deblkanoisté Dan Drahokoupil, Marek Spálenský a kajakářka Anna Adamová v "třiadvacítce".

Článek

Víchová a Kumžáková sice pošilhávaly po zlatu, ale ve vyrovnaném závodu nakonec o sekundu podlehly vítězným Maďarkám. "Jsme rády, že to takhle dopadlo. Při rozjížďkách jsme občas dělaly kraviny, hodně jsme se nadřely, ale zase jsme se měly možnost delší dobu sjíždět. Moc jsme toho spolu letos nenajezdily," uvedla Víchová v tiskové zprávě. O evropský titul se české kajakářky chtějí poprat i v nedělním finále své stěžejní trati 500 metrů.

Kanoisté Drahokoupil a Spálenský si za posádkami Ruska a Běloruska dojeli pro bronz. "Vůbec jsme to nečekali, ale v rozjížďce to vypadlo, že by mohlo něco svitnout. Jelo se nám dobře, foukalo do zad, bylo to super. Byl na nás vyvíjen tlak, takže nervozita byla, ale jak spadly bloky, tak to spadlo i z nás. Je to paráda," prohlásil Drahokoupil.

Bronz Adamové v kategorii do 23 let překvapil i samotnou závodnici. "Já to fakt nechápu. Myslela jsem si, že budu třeba sedmá, je to jako sen. Někde v půlce jsem chytla vlnu od Maďarky, cítila jsem, jak mě to koplo dopředu, tak jsem přidala. Dvě stě metrů před cílem jsem zavřela oči a řekla jsem si, že šance je moje," řekla se slzami v očích kajakářka Dukly Praha, která měla v loňském roce zakázáno závodit ze zdravotních důvodů.

V juniorské kategorii se do finále kilometru dostaly ještě čtyři české lodě. Kajakářka Monika Machová skončila čtvrtá, čtyřkanoe dojela šestá, kanoista Radek Miškovský obsadil sedmé a kajakář Daniel Havel osmé místo. V kategorii do 23 let byli deblkanoisté Jaroslav Radoň a Tomáš Hrůza šestí, deblkajak Pavel Davídek, Lukáš Trefil skončil na deváté pozici.

Reklama