Hlavní obsah

Pechanová: Když se podaří finiš, věřím v medaili

PRAHA

Hlavně zvládnout poslední dva kilometry a včas zahájit finiš. To si vštěpuje do hlavy Jana Pechanová, dálková plavkyně a jedna z adeptek na medaili z olympijských her v Pekingu, kam v sobotu odletěla. Chce se také udržovat v psychické pohodě, proto se chystá i na nákupy a svůj volný čas trávit s přítelem, reprezentantem v hodu kladivem Lukášem Melichem, s nímž bude v Pekingu sdílet pokoj.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jana Pechanová s maminkou

Článek

Už roky je Pechanová oporou dálkového plavání, má dvě stříbrné medaile z mistrovství světa a dva bronzy z evropských šampionátů. V roce 2000 dokonce přivezla stříbro a bronz z ME v krátkém bazénu. Ale na olympiádě bude u premiéry dálkové plavání, své výstavní disciplíně.

"Hodně jsem trénovala, takže si potřebuju trochu odpočinout a vyladit," uvedla před odletem na soustředění do Hongkongu, kde bude až do 12. srpna. "Na zahájení her se podívám v televizi," usmívala se.

Pechanová je známa dobrou náladou

Jen málokdy se rodačka z Příbrami, kterou trénuje v Brně Josef Nalezený, nesměje a jen zřídka nemá dobrou náladu. I to jí může pomoci v Pekingu uspět. "Hlavní je být v pohodě. Těším se na to, že potkám ostatní sportovce, půjdu se podívat i na jiné soutěže. Budu si to tam užívat. A když mě Lukáš naštve? Tak půjdu pryč," smála se. Vedení výpravy jim vyšlo bez problémů vstříc, když žádali o společný pokoj.

Rozhodující podle ní nebude start, při kterém se plavkyně často kopají, tahají za plavky a dělají si naschvály. "Na to jsem připravená, i když si v tu danou chvíli vždycky říkám, jestli to mám zapotřebí. Ale když to přežiju, tak už to bude v pohodě," řekla.

Finiš a poslední dva kilometry rozhodnou

Hlavní budou poslední dva kilometry a finiš. "Když se tohle zadaří, tak to bude dobré. Musím nastoupit o sto metrů dřív," připomněla svůj pozdní finiš na letošním MS v Seville, kde byla jen kousek od medaile pátá. "Pokud se to podaří, jedu si pro medaili," měla jasno.

Když nemůže, tak si ve vodě často zpívá. V Seville nasadila píseň "Nechte vlajky vlát" od Aleše Brichty, druhou variantou je Plakala od skupiny Divokej Bill. "Ale možná bude nová, která mě spontánně v tu chvíli napadne," pokrčila rameny. Právě rytmus chytlavých a zpěvných refrénů jí pomáhá překonat krizi. "Ale ta nesmí přijít moc brzy," zasmála se.

Přípravu jí narušila nemoc

Nevadí jí, že trénuje v bazénu a ani pořádně neokusí olympijský veslařský a kanoistický kanál, kde se závod na 10 kilometrů poplave. "Stačí mi to jednou, mrknout se jak vypadá finiš. Já se s tím poperu. Udělám si přípravu a pak to stejně bude všechno jinak a budu muset reagovat aktuálně," uvedla. Mávla rukou i nad tím, že jí přípravu narušila nemoc. "Hlavně abych byla v pohodě tam," řekla.

Kromě oblečení si zabalila také indiánský kamen jako talisman a plno výživových doplňků. "A na co jsem zapomněla, to si koupím," řekla plavkyně, známá svou vášní pro nakupování. "Na to se docela těším." Věří, že se takto bude moci odměnit i za povedený výkon.

Reklama