Hlavní obsah

Hackett může jako první plavec vyhrát na OH třikrát stejnou trať

KUALA LUMPUR

Nejen fenomenální americký plavec Michael Phelps, ale také Australan Grant Hackett má v Pekingu spadeno na přepsání olympijské historie. V Pekingu se bude osmadvacetiletý kapitán plavecké výpravy pokoušet o třetí olympijské zlato na patnáctistovce. Dosud žádnému muži se přitom nepodařilo vyhrát na jedné trati tři olympijské tituly, natož za sebou.

Článek

"Nesoustředím se na historii, i když je to velká věc. Myslím především na to, co mohu udělat v přípravě a jak nejlépe zaplavat závod. Když se to stane, stane se. Pokud ne, život půjde dál," vysvětloval Hackett novinářům během tréninkového kempu v Malajsii.

Optimismus do žil mu před vrcholem sezóny vlil nedávný světový rekord na 800 metrů z krátkého bazénu. "Plavu nyní rychleji než při předchozích hrách v Sydney a Aténách. Ale výkonnost se celkově zvedla a všichni kolem mě se zlepšují," upozornil Hackett. "V porovnání s domácí olympiádou před osmi lety už ale na sebe nebudu vyvíjet takový tlak. Přeci jen tehdy jsem snil o své první zlaté medaili před domácím publikem a strašně jsem chtěl uspět," dodal.

Hackett v Pekingu poplave také čtyřstovku, kde bude obhajovat stříbro z Atén. Tehdy byl rychlejší pouze jeho krajan Ian Thorpe, jenž svou závodní kariéru již ukončil.

Reklama