Hlavní obsah

Skifaři postoupili do finále, Synek porazil mistra světa

PEKING

Obě české medailové naděje ve skifu postoupily do sobotního finále olympijského závodu. Suverénně se do šestičlenného boje o cenné kovy prosadil Ondřej Synek, který ve středu v Pekingu ve svém semifinále porazil i trojnásobného mistra světa Maheho Drysdalea z Nového Zélandu. Miroslava Knapková, kterou sužují dýchací potíže, postoupila ze třetí pozice ve své jízdě.

Článek

Do finále se dnes dostala i čtyřka bez kormidelníka Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth a Karel Neffe. Perspektivní čtyřka bez kormidelníka složená z mladých závodníků ve svém semifinále nestačila jen na Slovince, kterým podlehla o necelé dvě sekundy.

Neuspěla jen dvojka bez kormidelníka Jakub Makovička, Václav Chalupa, kterému postup těsně unikl. V bojích o medaile jsou zatím čtyři posádky, již v pondělí do nich prošel přímo z oprav dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková. Ve čtvrtek ještě pojede semifinále párová čtyřka.

Vicemistr světa Synek se ukázal ve skvělé formě, když vyhrál o 1,67 sekundy před Britem Alanem Campbellem, který v samém závěru předstihl i nejlepšího skifaře posledních let Drysdalea. Úvodní semifinále nečekaně ovládl v nejrychlejším čase Švéd Lassi Karonen před olympijským vítězem Norem Olafem Tuftem a belgickým překvapením Timem Maeyensem. Na čtvrté nepostupové pozici zůstal německý adept na medaili Marcel Hacker.

Knapková ve svém semifinále třetí

Dvojnásobná vicemistryně světa Knapková obsadila ve svém semifinále třetí místo o téměř sedm sekund za Číňankou Čang Siou-jün, druhá dojela Američanka Michelle Gueretteová. Ve druhé jízdě zvítězila s překvapivě malý náskokem skifařská suverénka Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová z Běloruska. Dvojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa porazila jen o 43 setin Bulharku Rumjanu Nejkovovou, která by měla bojovat podle papírových předpokladů s Knapkovou o stříbro.

Chalupa na své šesté olympiádě přišel spolu s Makovičkou o účast ve finále o sedm desetin. Česká posádka, která se dala dohromady teprve letos, dlouho držela postupové místo, ale v závěru podlehla finiši jihoafrické dvojice.

Reklama