Hlavní obsah

Dálkový plavec Čech překonal Gibraltar oběma směry

PARISI

Dálkový plavec David Čech v úterý jako první "suchozemec" zdolal oběma směry Gibraltarský průliv. První část cesty ze španělského Parisi do Maroka zvládl dokonce v rekordním čase za dvě hodiny a 38 minut. Zpáteční plavbu mu zkomplikovalo zhoršené počasí, takže celkem strávil v mořských vlnách osm hodin a 48 minut a uplaval přibližně 30 kilometrů.

Článek

"Ale cítím se dobře," řekl ČTK Čech. Ráno bylo počasí příznivé, a proto se vydal ke svému pokusu. "Mám jen obavu z mořských proudů, které budou asi trochu loterií," uvedl.

Čech si tak připsal na konto další úspěch. Dvaadvacetiletý rodák z Opavy je jediným českým členem elitního klubu 16 světových plavců, kteří zdolali oběma směry kanál La Manche. Podařilo se mu to před dvěma lety za 19 hodin a 54 minut. Během svého pokusu tehdy uplaval přes 80 kilometrů.

Gibraltarský průliv přeplavali jedním směrem před osmi lety Richard Haan a Petr Mihola, kteří ke svému výkonu potřebovali pět hodin a 35 minut. Davida Čecha se chystá na podzim napodobit Richard Blatný.

Reklama