Hlavní obsah

Vítek skončil v premiérovém závodě dálkových plavců sedmnáctý

PEKING

Český dálkový plavec Rostislav Vítek skončil v premiérovém olympijském závodě na deset kilometrů sedmnáctý. Zlato v Pekingu vybojoval sedmadvacetiletý Nizozemec Maarten van der Weijden, jenž ve finiši porazil o jednu a půl sekundy Davida Daviese z Velké Británie. Bronz zbyl na Němce Thomase Lurze.

Článek

Van der Weijden je loňským mistrem světa z pětadvacetikilometrové trati, na olympijské distanci byl na MS čtvrtý. Největší favorit na prvenství Vladimir Ďatčin z Ruska, úřadující mistr světa, byl ve čtvrtek diskvalifikován.

Český reprezentant přijal po deštivém závodě svůj výsledek s klidem. "Nedělal jsem si iluze, jak bych mohl dopadnout. Jsem rád za každého, koho jsem dokázal v tomto závodě porazit," řekl Vítek novinářům.

Vítek chvíli uvažoval, že vzdá

Dvaatřicetiletý plavec se specializuje hlavně na maratónskou trať a desítka tak nepatří mezi jeho nejsilnější stránky. I proto mu moc nevyhovovalo vysoké tempo soupeřů od samého začátku.

"Bylo to hrozně rychlé. Přitom já spíše začínám pomaleji. Teď jsem ale musel jít naplno a byl jsem tak vyčerpaný už na konci prvního okruhu," uvedl.

V následné krizi dokonce uvažoval, že závod vzdá, nakonec jej ale dokončil. "Podařilo se mi dostat se do skupinky a pak už jsem si říkal, že to musím za každou cenu doplavat," dodal Vítek, který většinou závodí na trati 25 km.

Plavání - 10 km:
1. Van der Weijden (Niz.) 1:51:51,6, 2. Davies (Brit.) -1,5, 3. Lurz (Něm.) -2,0, 4. Cleri (It.) -15,9, 5. Dratcev (Rus.) -17,3, 6. Stojčev (Bulh.) -17,5, 7. Ryckeman (Belg.) -19,1, 8. Warkentin (USA) -21,4, ...17. Vítek (ČR) -50,2.

Reklama