Hlavní obsah

Jachtařka Šmídová zvažuje novou olympijskou disciplínu

PRAHA

Dvanáct měsíců společné práce zakončily na olympijských hrách v Pekingu postupem do finálové rozjížďky o cenné kovy. Na medaile sice jachtařky Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou nakonec nedosáhly, sedmé místo v olympijské regatě je ale nesporným úspěchem. A české reprezentantky už spřádají plány, jak úspěšnou spolupráci prohloubit.

Článek

Šmídová dokázala před čtyřmi lety v Aténách vybojovat stříbro v jednoposádkové třídě Evropa, která ale byla z programu her vyřazena. Výsledkem z Pekingu zopakovala umístění z olympiády v Sydney, kde byla rovněž ve třídě Evropa sedmá. „Umístění na olympiádě beru jako úspěch a ani s odstupem času jsem to nepřehodnotila. Dostat se po pouhých dvanácti měsících společné práce do medailové rozjížďky na vrcholném podniku je skvělé,“ prohlásila v rozhovoru pro Sport.cz Šmídová.

Úspěšnou jachtařku totiž při adaptaci na novou třídu 470 provázely v předolympijském cyklu potíže s hledáním vhodné kosatnice. Spolupráci s Američankou Elizabeth Kratzigovou musela ukončit kvůli administrativním průtahům, které provázely snahu americké reprezentantky o získání českého občanství. S Veronikou Fenclovou si pod plachtou nesedly a po několika měsících se rozešly. Chemie uvnitř posádky začala fungovat až s o třináct let mladší Lenkou Mrzílkovou a jachtařky neratovického oddílu si na poslední chvíli zajistila místo v Pekingu.

Konečně nemusejí hubnout 

A v úspěšné spolupráci hodlají české jachtařky pokračovat. „S Lenkou jsme si řekly, že nekončíme a přibíráme! Už konečně nemusíme hubnout,“ připomněla Šmídová se smíchem předolympijské martyrium s hlídáním váhy. Na vodu se ale po sezóně nehrnou. „Necháváme to trochu volnější, protože Lenka nastupuje do školy. Od jachtingu si několik měsíců odpočineme, samozřejmě ale budeme pokračovat v suchém tréninku,“ vysvětlovala Šmídová.

Velkou pozornost bude třiatřicetiletá kormidelnice věnovat listopadovému zasedání Mezinárodní jachtařské asociace, na němž se bude tradičně rozhodovat o složení tříd pro příští olympijské hry. „Naše třída 470 by podle všeho měla v programu zůstat, přibýt by ale měla nová třída v disciplíně Match Racing, v níž se vyřazovacím způsobem utkávají vždy dvě lodě proti sobě. Jsem zvědavá a moc se na tohle rozhodnutí těším. Uvidíme, zda bude vybrána dvou- nebo tříposádková loď, možná to bude nová varianta pro nás,“ naznačila, že svou olympijskou kariéru nehodlá pověsit na hřebík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články