Hlavní obsah

FINA opět nechá přezkoumat revoluční plavky

ŘÍM

Mezinárodní plavecká federace FINA nařídila další přezkoumání revolučních plavek LZR Racer od firmy Speedo. Učinila tak proto, že plavci v kontroverzním úboru neustále překonávají světové rekordy. Kvůli tomu znovu zesílily hlasy kritiků, podle nichž jsou plavky "technologickým dopingem".

Článek

"Jsme v kontaktu s jednou velmi prestižní univerzitou, která pro nás dělá výzkum," řekl výkonný ředitel FINA Cornel Marculescu agentuře AP. "Musíme mít jistotu, že spolu s výrobci plavek děláme pro sport jen to nejlepší," dodal. Novinkou by mělo být i nařízení, že k novým plavkám musí mít přístup všichni plavci minimálně 12 měsíců před olympijskými hrami.

K přezkoumání "rychlých" plavek federaci přivedlo rozhodnutí plaveckého svazu USA, který výrazně omezil používání úboru LZR Racer. Podle nových regulí USA Swimming musí mít plavci buď dvou nebo jednodílné plavky. Oblek navíc nesmí být až ke krku, mít dlouhé rukávy a nohavice musí končit nad koleny. Zakázané jsou také návleky na nohy a ruce.

FINA už několikrát nechala plavky od firmy Speedo zkoumat, protože na jejich výrobu je použito dvojité vlákno a polyuretan a ve vodě nadnášejí. Pokaždé je však schválila, protože podle testů pravidlům neodporovaly.

O osudu revolučních plavek by se mělo rozhodnout na únorovém setkání FINA a 21 výrobců plavek ve švýcarském Lausanne. Případné změny pravidel bude FINA schvalovat na březnovém zasedání.

Reklama