Hlavní obsah

Úvod tradičního závodu jachet do Hobartu vyšel nejlépe Skandii

SYDNEY

Australská maxijachta Wild Oats XI bojuje na slavném závodu ze Sydney do Hobartu o rekordní čtvrtý triumf za sebou. Už krátce po pátečním startu ze zaplněného sydneyského přístavu potvrdil kapitán obhájců prvenství Mark Richards vysoké ambice třicetimetrové lodi, jejímž největším rivalem je podle očekávání vítězka z roku 2003 Skandia. Ta po deseti hodinách plavby vede.

Článek

Podle dosavadních propočtů, vycházejících z příznivého severního větru, by měla vítězná loď dorazit do Tasmánie v neděli ráno a atakovat dosavadní rekord závodu. Ten vytvořila Wild Oats při svém prvním triumfu před třemi lety, kdy posádka pod vedením Boba Oatleyho zdolala trať dlouhou 628 námořních mil (1163 kilometrů) za jeden den, 18 hodin, 40 minut a deset sekund.

Skandia, která v letech po svém vítězství ještě obsadila dvakrát třetí pozici, se loni po nadějném začátku propadla s poškozeným stěžněm z druhého místa hluboko dozadu. Za druhou Wild Oats se s nevelkým odstupem drží Ichi Ban, která už také dokázala doplout do Hobartu na druhém a třetím místě. Nejpomalejší ze stovky lodí je v cíli očekávána až v úterý odpoledne.

Reklama

Související témata: