Hlavní obsah

Po 50 letech se poplave závod přes La Manche, ale bez Čechů

LONDÝN/BRNO

Po padesátileté přestávce bude letos oživena tradice vytrvaleckého plaveckého závodu přes kanál La Manche. I když čeští plavci nechali zejména v posledních letech velkou stopu v překonávání průlivu mezi Anglií a Francií, na startu srpnového závodu nebudou. Pozvánku od pořadatele dostala držitelka ženského rekordu v přeplavbě kanálu Yvetta Hlaváčová, ale po zvážení podmínek nabídku odmítla.

Článek

Startovat bude osm mužů a šest žen. Závod se uskuteční mezi 19. a 24. srpnem na trase z Doveru do Calais. "Zajímá mě pouze útok na absolutní světový rekord. Ten se ale registruje pouze při sólové plavbě a nikoliv při závodu ve skupině. Proto se této akce nezúčastním, neboť nemám co získat," řekla v pátek Hlaváčová.

Nezlákala ji ani odměna pro vítěze ve výši 10 000 liber (320 000 korun). "Tato částka sotva pokryje výdaje na přípravu a zaplacení nezbytného doprovodu. Také si nedokážu představit, jaký bude doprovod lodivodů. Pokud by byl jen jeden pro všechny, tak by se muselo plavat ve skupině. V opačném případě je kvalita a zkušenosti lodivodů různá," uvedla Hlaváčová. Sama má letos v plánu útok na rekord v překonání Gibraltarské úžiny.

V závodě mužů by měl startovat držitel absolutního rekordu Bulhar Petar Stojčev, který 25. srpna 2007 dosáhl času 6:57:50. Hlaváčová je nejrychlejší ženou, když o rok dříve přeplavala úžinu mezi Anglií a Francií za 7:25:16.

David Čech, který zdolal kanál oběma směry, nabídku k závodu nedostal. Na kanál La Manche se letos chystá jiný český plavec Rostislav Vítek, jenž má u lodivoda Orama vyhrazen termín před závodem od 13. do 18. srpna.

Reklama

Související témata: