Hlavní obsah

Phelps tříměsíční trest za marihuanovou aféru přijal

BALTIMORE

Ačkoli slavný plavec Michael Phelps není nadšený z tříměsíčního trestu, který dostal od amerického svazu za svou marihuanovou aféru, bouřit se proti němu nebude. Čtrnáctinásobný olympijský vítěz je už sice po delší pauze v plném tréninku, na mítincích se však bude moci představit až začátkem května.

Článek

"Nebylo to mé rozhodnutí, udělali ho oni," řekl Phelps novinářům v pátek, den po zveřejnění trestu organizace USA Swimming. "Já k tomu nemám co říct. Jestli je tohle, co chtějí, je to jejich volba. Ale samozřejmě chápu, že za chyby se musí platit," dodal třiadvacetiletý plavec.

Problémy jednoho z nejslavnějších světových sportovců začaly v neděli, kdy britský bulvární list otiskl fotografii z listopadu loňského roku, na níž plavec inhaluje marihuanu ze speciální dýmky. Baltimorský rodák pravost fotografie potvrdil a za své chování na party na Univerzitě Jižní Karolíny se omluvil. "Bylo to špatné a stupidní rozhodnutí, něco, s čím budu už navždycky žít," řekl nyní.

Phelps bezprostředně po vypuknutí aféry naznačil, že by mohla ovlivnit jeho plán startovat ještě na olympijských hrách v Londýně, až do roku 2012 se však raději ještě koukat nechce. "Beru to krok za krokem, den za dnem. Je to ještě dlouhá cesta. Ale jsem zpět v bazénu, ve vodě a dělám to, co miluju," řekl.

Většina sponzorů stojí za Phelpsem

Právě ve vodě může šestinásobný olympijský vítěz z Atén a osminásobný šampión z Pekingu na chvíli zapomenout na pozornost, jíž se mu dostává mimo bazén. "Poslední čtyři dny mě o půl osmé ráno budí megafony uklidňující fotografy, kteří hlídkují před mým domem. Naštěstí můžu každý den odjet do bazénu a dělat, co je pro mě normální," uvedl baltimorský rodák, jenž kvůli trestu změří poprvé síly se soupeři zhruba dva měsíce před mistrovstvím světa v Římě.

Zveřejnění jeho fotografií vyvolalo obrovský ohlas a Phelps je vděčný za všechna slova podpory. "Dostal jsem zprávy na Facebooku, dobré i špatné. E-maily, dobré a špatné. Esemesky, jen dobré," rekapituloval. "Navíc za mnou stojí asi 90 procent mých sponzorů, za to jsem hodně vděčný a moc to pro mě znamená," dodal. Jediným přímým důsledkem jeho aféry bylo zatím rozhodnutí firmy Kellog vyrábějící cereálie, která s ním už neprodlouží smlouvu.

Možná nejdůležitější však pro Phelpse byla reakce jeho matky Debbie, jež ho podpořila. "Neměla radost. Stála za mnou, ale radost z toho opravdu neměla," řekla hvězda pekingských her.

Reklama