Hlavní obsah

Jachtař Křížek si přípravu na rekord zpestří svatbou s misskou

PRAHA

Zbrusu novou výzvu má před sebou jachtař a dobrodruh David Křížek. Umanul si překonat Atlantik na šest metrů dlouhém a tři metry širokém katamaránu. Takový je dlouhodobý plán, na samotný pokus dojde až v roce 2011. V krátkodobém horizontu připravuje jinou akci, kterou mu spousta mužů může závidět. V srpnu se ožení se svojí dlouholetou přítelkyní, Miss ČR 2003 Lucií Váchovou.

Článek

Čekali byste svatbu někde u oceánu a svatebčany obklopené jen pískem a mušlemi? Nic takového. „Pláž jsme zvažovali, ale nechceme ošidit příbuzné. Vezmeme se tady na souši. Ale party bude u bazénu,“ usmívá se Křížek.

„Pod čepcem“ se pro něj, jak věří, nic nezmění. „Lucie slíbila, že mě bude v jachtingu podporovat, ale nechci to hnát za hranu. Mohl jsem do prestižní jachtařské školy ve Francii, kam se cizinci normálně nedostanou, a do dvou let bych mohl jezdit závody kolem světa. Ale musel bych bydlet v Bretani a nechci tomu obětovat celý život,“ říká.

Přes Atlantik za 11 dnů

Původně zamýšlel, že se pokusí bojovat o medaili na londýnské olympiádě. Jenže jeho parťák z projektu odstoupil, a tak se Křížek rozhodl, že bude místo soupeřů bojovat s časem. Na zdolání Atlantiku mezi Dakarem a Guadaloupem (asi 5000 km) má 11 dnů a 11 hodin. Právě taková je hodnota současného rekordu francouzské posádky.

„Máme stejného slovinského meteorologa jako oni, takže víme, že udělali i nějaké chyby. Navíc se desátý den převrhli,“ říká Křížek. Převržení vratkého katamaránu je jedním z největších rizik plavby. „Katamarán se musí naklonit, aby měl co nejmenší odpor,“ vysvětluje. „Na podzim jsem jel sám na katamaránu na Lipně a třikrát mě vytahovala vodní záchranná služba.“

Hrozí sůl i srážka

Jsou i další rizika. „Třeba srážka s plovoucím předmětem nebo velrybou. A když byl rekord ustanoven v roce 1986, nizozemská posádka to jela 18 a půl dne. Pak ale museli na několik plastických operací kůže, jak jim ji ta sůl rozežrala,“ líčí. „Já už ovšem byl 33 dní na moři na nafukovacím katamaránu a kůže vydržela,“ nebojí se.

Stavba 180 kg vážící lodi je v režii českých firem, sezóna Křížka vyjde na 100 000 eur. Parťákem mu bude Milan Hájek, plavba má striktní pravidla. „Rozměry jsou dané, žádná kajuta nebo cizí pomoc,“ vyjmenovává Křížek. Kontakt se světem obstará satelitní sledovací systém. „Každých 10 sekund bude vysílat signál o naší pozici na internetu. Kdo se ráno probudí, může se podívat, jak jsme tu noc dřeli,“ usmívá se 36letý jachtař.

Reklama